Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Σιδηροδρομικοί σταθμοί στην Αργολίδα που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία.

Με ΦΕΚ που συντάχθηκε το 1985 ορίζονται 5 Σιδηροδρομικοί Σταθμοί στο Νομό Αργολίδας οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης κτιριακών εγκαταστάσεων που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία.



Σιδηροδρομικός Σταθμός Άργους. Ο σταθμός άνοιξε το 1886 και έκλεισε για τα περισσότερα τρένα το 2010. Προς το παρόν, εξυπηρετείται από τρένα εκδρομικής λειτουργίας, ενώ παραμένει ανενεργός σε άλλα δρομολόγια.
Το νεοκλασσικό κτήριο του σταθμού κατασκευάστηκε το 1900, και μέχρι το 1960 αποτελούσε κέντρο μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ Άργους και Αθήνας. Το κτήριο είναι λιθόκτιστο, με τοξωτά ξύλινα παράθυρα και πόρτες.Το κτήριο είναι διώροφο, ενώ στο χώρο περιλαμβάνονται επίσης η κατοικία του σταθμάρχη και καφενείο. Αποτελεί δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.
Σιδηροδρομικός Σταθμός Ναυπλίου. Ο σταθμός κτίστηκε το 1885 και τα πρώτα δρομολόγια για Αθήνα άρχισαν να εκτελούνται το 1886. 

Ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός Ναυπλίου βρισκόταν στη συμβολή των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Θεσσαλονίκης, στον οποίο υπήρχε πρόσβαση μέσω της οδού Αιγίου, στο οδόστρωμα της οποίας βρίσκονται ακόμα ορατές οι ράγιες. 
Το 1972 αγοράστηκε από τον ΟΣΕ χώρος κοντά στο λιμάνι της πόλης για χρήση του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, Ο σταθμός έκλεισε μαζί με τη γραμμή Ναυπλίου-Κορίνθου το 1963, και λειτούργησε ξανά το 1993. 
Ο σταθμός βρίσκεται υπό αναστολή λειτουργίας από το 2011 και προς το παρόν, εξυπηρετείται από τρένα εκδρομικής λειτουργίας, ενώ παραμένει ανενεργός σε άλλα δρομολόγια. Στο χώρο φιλοξενείται το Σιδηροδρομικό Πάρκο Ναυπλίου, ενώ το κτήριο του σταθμού στεγάζει ωδείο. Στο κτήριο της παλιάς αποθήκης στεγάζεται μουσείο αφιερωμένο στο παιδί
Σιδηροδρομικός Σταθμός Αχλαδόκαμπου. Ο σταθμός άνοιξε το 1892 και έκλεισε για τα περισσότερα τρένα το 2010. Προς το παρόν, εξυπηρετείται από τρένα εκδρομικής λειτουργίας, ενώ παραμένει ανενεργός σε άλλα δρομολόγια.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Μύλων. Ο σταθμός άνοιξε το 1886 και έκλεισε για τα περισσότερα τρένα το 2010. Προς το παρόν, εξυπηρετείται από τρένα εκδρομικής λειτουργίας, ενώ παραμένει ανενεργός σε άλλα δρομολόγια.
Οι συγκεκριμένοι σταθμοί συμπεριλαμβάνονται στον διαρκή κατάλογο κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος.

argolikeseidhseis.gr