Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Δωρεάν ταξίδια με τρένο σε γυναίκες και παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Μια κίνηση συμπαράστασης στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία επικοινωνούν ένα πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν ταξίδια σε γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει δωρεάν μετακινήσεις μέσα στη χώρα από τώρα έως και τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους.

Το σύστημα «Rail to Refuge» είναι μια κοινή πρωτοβουλία φορέων που διαχειρίζονται δρομολόγια τρένων και της φιλανθρωπικής οργάνωσης Women's Aid. Οι εταιρείες παρέχουν δωρεάν εισιτήρια σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά που ταξιδεύουν προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε κάποιες ασφαλείς δομές μέσα στη χώρα.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με την ενδοοικογενειακή κακοποίηση ανέφεραν αύξηση στις εκκλήσεις για βοήθεια από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα. Και μετά την άρση του πρώτου lockdown συνεχίστηκε η αύξηση σε όσους αναζητούσαν ασφαλείς δομές προστασίας.
Η Nicki Norman, διευθύνων σύμβουλος της Women's Aid, μιλά για μια πολύ σημαντική κίνηση. «Χάρη στη σιδηροδρομική βιομηχανία που αφαίρεσε τα οικονομικά εμπόδια του ταξιδιού, εκατοντάδες γυναίκες έχουν αφήσει πίσω τους κακοποιητικές σχέσεις και κατέφυγαν σε δομές ασφάλειας» και προσθέτει: «Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στο να φύγουν μακριά από τον κακοποιητή τους. Μας λένε ότι απλά δεν μπορούν να φύγουν επειδή ο δράστης ελέγχει τα χρήματά τους και δεν έχουν τίποτα δικό τους για να κινηθούν. Πολλές γυναίκες και παιδιά δραπετεύουν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους».
Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια γυναίκα να θέλει να ξεφύγει πολύ μακριά από τον κακοποιητή της, όσο πιο μακριά γίνεται. Πολλοί πρέπει να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις για να ξεφύγουν, ζητώντας βοήθεια από διαφορετικές τοπικές αρχές. Από το πρώτο lockdown της άνοιξης έως και σήμερα οι σιδηροδρομικές εταιρίες στη Μεγάλη Βρετανία παρείχαν δωρεάν εισιτήρια σε περισσότερους από 600 ενήλικες και 200 ​​παιδιά, σύμφωνα με την Rail Delivery Group.
Πολλές γυναίκες και παιδιά έχουν υποστηρίξει πως εάν δεν είχαν αυτή τη δωρεάν στήριξη δε θα είχαν καταφέρει να αποδράσουν και να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Πώς μπορεί όμως κάποια γυναίκα να αποκτήσει ένα τέτοιο δωρεάν εισιτήριο προς την «ελευθερία;
«Για να αποκτήσει ένας ενήλικας ή ένα παιδί αυτό το εισιτήριο θα πρέπει να απευθυνθεί σε συγκεκριμένες δομές που παρέχουν ψυχολογική στήριξη όπως είναι το Women's Aid Federation of England αλλά και άλλες υπηρεσίες στη Βρετανία. Έπειτα, αυτοί οι φορείς θα αναλάβουν να οργανώσουν τη διαφυγή του από το κακοποιητικό περιβάλλον που ζει.
Η Jacqueline Starr, διευθύνων σύμβουλος της Rail Delivery Group δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που παρείχαμε μια σωτηρία για τους ανθρώπους που διαφεύγουν από μια απελπιστική κατάσταση, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες, άνδρες και παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Το προσωπικό μας εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει αυτά τα άτομα από την ενδοοικογενειακή κακοποίηση».

plus.queen.gr