Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Πώς προχωρά η διαδικασία για τις προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αποκλειστική συνέντευξη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Transportation Greece

Πώς προχωρά η διαδικασία για τις προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Έχει ολοκληρωθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους πολίτες και οι συγκοινωνιακοί φορείς καταρτίζουν τους προσωρινούς πίνακες που θα ελεγχθούν στη συνέχεια από το ΑΣΕΠ. Υπολογίζουμε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες έγιναν πριν από σχεδόν 12 χρόνια και αυτός είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις σε κρίσιμες ειδικότητες.

Αυτή τη στιγμή, ακόμη κι αν βρίσκαμε λεωφορεία με έναν μαγικό τρόπο, ο αριθμός των οδηγών δεν θα επαρκούσε για να αυξήσουμε κατά πολύ τα δρομολόγια. Για πρώτη φορά, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση προχωρά σε 655 προσλήψεις στην ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ, μέσω ΑΣΕΠ, ενισχύοντας σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό των συγκοινωνιακών φορέων της πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες έγιναν πριν από σχεδόν 12 χρόνια και αυτός είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις σε κρίσιμες ειδικότητες.

Εν αναμονή του νέου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων οδηγών, θα υπάρξουν καινοτόμες αλλαγές στο μέχρι τώρα απαρχαιωμένο σύστημα όσον αφορά στην ύλη εκπαίδευσης και τρόπο εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών;

Το σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών χαρακτηρίζεται από παθογένειες ετών και δεν είναι τυχαίο ότι ο περίφημος νόμος – Σπίρτζη παρέμεινε ανεφάρμοστος με συνέπεια, πέρυσι, περισσότεροι από 100 χιλιάδες συμπολίτες μας να βρεθούν σε ομηρεία, πολλοί από αυτούς μάλιστα και επαγγελματίες που χρειάζονταν το δίπλωμα για να πιάσουν δουλειά. Διορθώσαμε αυτό το σφάλμα μέσα σε ένα μήνα επαναφέροντας το παλιό σύστημα, αλλά αυτό είναι μια προσωρινή λύση.

Στο νέο σύστημα θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και ταυτόχρονα, να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία εισάγοντας ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επιπλέον, θα εκσυγχρονίσουμε την ύλη με νέα εγχειρίδια που θα αφορούν τόσο τον γενικό πληθυσμό όσο και τις ειδικές κατηγορίες που πρέπει να εξετάζονται με φιλικό και αξιόπιστο τρόπο.

θα εκσυγχρονίσουμε την ύλη με νέα εγχειρίδια που θα αφορούν τόσο τον γενικό πληθυσμό όσο και τις ειδικές κατηγορίες που πρέπει να εξετάζονται με φιλικό και αξιόπιστο τρόπο.

Στην ανανέωση του στόλου των ΜΜΜ θα υπάρξει τελικά μερίδιο για τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και αν ναι σε τι ποσοστό;

Το ερώτημά σας αφορά προφανώς τον μεγάλο διαγωνισμό που ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για περισσότερα από 1.000 καινούργια οχήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιδιώκουμε να εντάξουμε οχήματα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον στόλο των δημόσιων συγκοινωνιών και αυτό θα γίνει. Το ποσοστό των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα είναι σίγουρα διψήφιο, αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς. Και αυτό γιατί τόσο στο θέμα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων όσο και συνολικά στον αριθμό και τον τύπο των οχημάτων που θα επιλεγούν, πρέπει να συνυπολογιστούν κάποιοι παράγοντες.

Συγκεκριμένα, απαιτούνται μελέτες από τον ΟΑΣΑ για τις κυκλοφοριακές ανάγκες των πόλεων, όπως επίσης και δοκιμές των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, προκειμένου να δούμε πόσο ανταποκρίνονται στις συνθήκες καθημερινότητας της πρωτεύουσας ή της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά πρέπει να υπολογιστούν με ακρίβεια γιατί πρόκειται για έναν μεγάλο διαγωνισμό, υψηλού κόστους, που θα καθορίσει την ταυτότητα του στόλου των αστικών συγκοινωνιών για τουλάχιστον μια δεκαετία. Χρειάζεται, για παράδειγμα, να υπάρχουν υποδομές συντήρησης για τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και γραμμές ανταλλακτικών, όπως επίσης και για τους υπόλοιπους τύπους, ντίζελ και αερίου.

Πιστεύετε ότι οι χερσαίες μεταφορές μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της χώρας στο επίπεδο της Ναυτιλίας; Όπως παρατηρήθηκε και στα δύο lockdown ο κλάδος των μεταφορών – logistics ήταν καθοριστικός.

Η έκταση και η ποιότητα των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων μιας χώρας αποτελεί θεμέλιο για τη δυνατότητά της να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει τις εμπορικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η γεωγραφική της θέση μας επιβάλει το καθήκον να αναβαθμίζουμε διαρκώς αυτά τα δίκτυα ώστε να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε τον ρόλο της χώρας μας ως εμπορικό σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Τα τελευταία χρόνια η εφοδιαστική αλυσίδα είναι πυλώνας για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας με συνεισφορά κοντά στο 10% και παράγοντας προστιθέμενης αξίας για τη ναυτιλία. Πλέον, ο στόχος είναι να φύγουμε από το transit φορτίο και να περάσουμε στο intermodal μετατρέποντας την Ελλάδα σε στρατηγικό κόμβο για το διαμετακομιστικό εμπόριο. Αυτή είναι η προοπτική που θα επιτρέψει περαιτέρω ενίσχυση του ΑΕΠ και θα εξασφαλίσει προστιθέμενη αξία στη ναυτιλία.

Πλέον, ο στόχος είναι να φύγουμε από το transit φορτίο και να περάσουμε στο intermodal μετατρέποντας την Ελλάδα σε στρατηγικό κόμβο για το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Θεωρείτε επαρκή τον τρόπο εκπαίδευσης και απόκτησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των εκπαιδευτών οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής; Θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας το επάγγελμα αυτό, που έχει να κάνει άμεσα με την οδική ασφάλεια να ανήκει στη τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Κατά τη γνώμη μου δεν θέτουμε το ζήτημα στη σωστή βάση. Το πραγματικό ζητούμενο είναι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους υποψήφιους εκπαιδευτές, η οποία σήμερα αρχίζει και τελειώνει σε μία σχολή. Χωρίς να υπάρχει ποιοτικός έλεγχος της προσφερόμενης υπηρεσίας και ταυτόχρονα, καμία πρόνοια για την επιμόρφωση καθ΄ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής
τους πορείας. Εκτιμάμε πως υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του περιεχομένου αυτού του πλαισίου, όπως υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και του και του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των σχολών οδηγών.

transportationgr.gr