Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ζημιές-ρεκόρ για τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους.

Ζημιές-ρεκόρ ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καταγράψουν για το 2020 οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn), ως αποτέλεσμα και της δραματικής μείωσης των μετακινήσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού της.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι Σιδηρόδρομοι έχουν σήμερα επιβατική κίνηση που περιορίζεται μόλις στο 20% της αντίστοιχης περσινής, με τις περιφερειακές γραμμές να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, αλλά και πάλι μόνο στο 55-60% σε σχέση με το 2019.
Η δυσμενής εκτίμηση αναφέρεται στα έγγραφα που θα παρουσιαστούν στην συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου των Σιδηροδρόμων στις 9 Δεκεμβρίου. Ήδη κατά το α' εξάμηνο του έτους η DB ανακοίνωσε απώλειες της τάξης των 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη της εταιρείας για τα επόμενα πέντε χρόνια αναφέρεται σε ζημιά 11 δισεκατομμυρίων.
Τον περασμένο Ιούνιο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πακέτο ενίσχυσης ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα δοθεί η συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξετάζει τα θέματα ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει μόνο τμήμα του συνολικού ποσού βοήθειας.
Πρόσφατα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έλαβε επιστολή από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων και την Ένωση για τον Ανταγωνισμό στις Σιδηροδρομικές Μετακινήσεις (Mofair), με το αίτημα η ενίσχυση στην Deutsche Bahn να δοθεί χωρίς να προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Βασικό επιχείρημά τους είναι το γεγονός ότι και οι μη κρατικές σιδηροδρομικές εταιρείες είναι σημαντικές, καθώς κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς στις εμπορευματικές μεταφορές και το 40% των επιβατικών μετακινήσεων. Επιπλέον, επισημαίνεται στην επιστολή, θα πρέπει να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ απωλειών που αφορούν διαχειριστικά σφάλματα και απωλειών που οφείλονται στην τρέχουσα κρίση κορωνοϊού.

.zougla.gr