Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Το τρένο στην Ελληνική λογοτεχνία και Τέχνη.

Το τρένο είναι ένα κομμάτι της ζωής και της εξέλιξης της χώρας, των εθνικών μας αγώνων, της εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής, της ιστορίας της βιομηχανικής εποχής, της ίδιας της ιστορίας μας.

Γράφει η Βάσω Κιούση
Φωτογραφίες: Άντζυ Χούντα

Οι σταθμοί είναι μοναδικά κοσμήματα Αρχιτεκτονικής, λειτουργούν δε και ως κέντρα της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου.
Κάθε σταθμός έχει τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και τη δική του ιστορία, εξυπηρετεί διαχρονικά τις λειτουργικές ανάγκες, ιδιαίτερα του τόπου και των ανθρώπων του. Χώρος αναμονής, ελπίδας, προσδοκιών και ονειροπολήσεων.





Το τρένο – εκτός από το ότι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως μεταφορικό μέσο λύνοντας κυκλοφοριακά, οικολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα έχει ασκήσει επιρροή στο έργο μεγάλων δημιουργών της τέχνης και του λόγου.


Αποτελεί σύμβολο πολιτισμού και τρόπου ζωής.

Δεν μπορούσε λοιπόν, να μην συμπεριληφθεί στα θέματα έρευνας και μελέτης του ΕΚΤ&Π, κυρίως η γραμμή Αθηνών –Λαυρίου ως τμήμα της τοπικής ιστορίας της περιοχής μας αλλά και για να επαναλάβουμε την πρότασή μας από το 2013, την επαναλειτουργία του, την δημιουργία δικτύου ώστε οι σταθμοί να λειτουργούν ως μουσεία αλλά και τμήμα της παλιάς γραμμής να αποτελέσει πόλο έλξης διαφόρων μορφών τουρισμού.
Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, εκτός από την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, πρέπει να διασώσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη. Γιατί λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να έχει μέλλον…

Στην προσπάθειά μας αυτή βοήθησε ο ΕΜΣΑ, Εταιρεία Μουσειακών Σιδηροδρόμων.



Η Βάσω Κιούση πτυχιούχος Πιάνου και Φυγής (Φούγκας/ανώτερα θεωρητικά) παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια, εργάστηκε ως καθηγήτρια Πιάνου και Θεωρητικών. Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους των Μεσογείων και σε ημερίδες με πολιτιστικά θέματα. Συμμετέχει στις Επιστημονικές Συναντήσεις της Ν. Α. Αττικής. Συνεργάστηκε με τον Τοπικό Τύπο και τη Ραδιοφωνία ως παραγωγός σε θέματα Δυτικής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής αλλά και Λαογραφίας των Μεσογείων. Δημιούργησε και διευθύνει το «Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού» http://kentrotexnis.wixsite.com/ektp το οποίο έχει σκοπό να διαδώσει την πολιτιστική κληρονομιά, τις τέχνες και την Τοπική Ιστορία της περιοχής συνδυάζοντας τα με πολιτιστικές περιηγήσεις και εκπ/κα προγράμματα .Από αυτή τη θέση έχει εκδώσει πολλά βιβλία και cd.


fractalart.gr