Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή τους και η... ιστορία με τα τρένα του ΟΣΕ.

Την έναρξη του διεθνή διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου Ναυπηγείου της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Όπως τονίζει το αρμόδιο υπουργείο, πρόκειται για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο υπό ειδική διαχείριση μετά την ΕΛΒΟ, αρμοδιότητάς του , που βαίνει προς αξιοποίηση.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της έργο, εξυγιαίνει και επαναδραστηριοποιεί σημαντικές επιχειρήσεις με χρόνια προβλήματα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι οι μεγαλύτερες και παλαιότερες σύγχρονες ναυπηγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Βρίσκονται στην περιοχή Σκαραμαγκά στα δυτικά του νομού Αττικής, στον όρμο του Σκαραμαγκά. ιδρύθηκαν το 1937/1939. Μέχρι το 2010, ο ρόλος τους ήταν πολλαπλός. Εκτός από πολλές νέες κατασκευές, από το 1988 έως το 2010 είχαν αναλάβει και την κατασκευή τρένων όπως και ανακατασκευές πολλών παλαιών κλιναμαξών για τον ΟΣΕ ΑΕ και τον ΗΣΑΠ. Στην κατασκευή αυτών των συρμών, τα Ναυπηγεία χρειαζόντουσαν τη βοήθεια άλλων εταιριών, και του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπως: Siemens Hellas, γερμανική Siemens AG, Bombardier , Bombardier Transportation, ADtranz, Temoinsa, Νικ. Κιολεΐδης Α.Β.Ε.Ε, ΜΑΝ Γερμανίας, InterCat ΑΒΕΕ , AEG, LEW και άλλες. Επίσης, διαθέτουν τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό ακόμα και για την κατασκευή αεροσκαφών.

Εκτείνονται σε χώρο 832.000m², με 65.000m² από αυτά να είναι στεγασμένα. Διαθέτουν δύο μόνιμες δεξαμενές 500 και 250 χιλιάδων τόνων, καθώς και τρεις μικρότερες πλωτές δεξαμενές (72 χιλιάδες, 60 χιλιάδες και 36 χιλιάδες τόνοι). Όπως και κεκλιμένη ναυπηγική κλίνη για την καθέλκυση πλοίων ή τμημάτων αυτών. Επίσης, είναι εξοπλισμένα κυρίως με μηχανήματα τεχνολογίας CNC (Telerex) και οπτικής εργασίας (φωτοκύτταρο). 


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΑΝΤΕΡΗΣ
pagenews.gr