Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

«Πάγωσε» και η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και Βιομηχανίας στο «Γκόνου»

Σιδηροδρομικά Νέα: Διαγωνισμός για το καθαρισμό του πρωην στρατοπέδου Γκόνου .Η αξιοποίηση 672 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Γκόνου» στη Θεσσαλονίκη μετρά δύο κυβερνητικές εξαγγελίες, μία από τον ΣΥΡΙΖΑ για διαμετακομιστικό κέντρο και μία από τη ΝΔ για ζώνη ελεύθερου εμπορίου και βιομηχανίας. Η πρώτη ακυρώθηκε από τη δεύτερη εξαγγελία, ωστόσο μέχρι στιγμής το φιλόδοξο έργο είναι «παγωμένο».

Στον «πάγο» έχει μπει η περσινή εξαγγελία από το βήμα της 84ης ΔΕΘ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου και Βιομηχανίας στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Το αίτημα για τη δημιουργία αυτής της ζώνης είχε κατατεθεί το 2019 από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας-ΣΒΒΕ) στον κ. Μητσοτάκη ενόψει της 84ης ΔΕΘ και τόνιζε ότι:
«Η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης θα διευκολύνει το διεθνές εμπόριο μέσω της Βόρειας Ελλάδας, θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια για επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μεταφορά τεχνογνωσίας, και, εντέλει, θα εισφέρει θετικά στην περιφερειακή ανάπτυξη».
Πράγματι, στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου και βιομηχανίας στο πρώην στρατόπεδο το οποίο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης δημιουργώντας την προσδοκία για τη δημιουργία μια ζώνης η οποία θα έχει ειδικό φορολογικό καθεστώς και ευνοϊκούς τελωνειακούς όρους.
Έναν χρόνο μετά, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, και όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, το συγκεκριμένο έργο «είναι υπό συζήτηση, υπό σχεδιασμό».
Ασφαλείς πηγές ανέφεραν στο Sputnik ότι το έργο «είναι παγωμένο», ενώ φαίνεται ότι η πίεση για τα άλλα έργα που κυριολεκτικά «καίνε» τη Θεσσαλονίκη -το μετρό με τον σταθμό Βενιζέλου και τις αρχαιότητες, η κατασκευή της fly over στην περιφερειακή οδό και το πάρκο Παύλου Μελά- δεν άφησαν περιθώρια στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες να προχωρήσουν τον σχεδιασμό της εκμετάλλευσης των 672 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Μελέτη χρήσεων από ΓΑΙΑΟΣΕ

Η έκταση του πρώην στρατοπέδου έχει περάσει στη ΓΑΙΑΟΣΕ η οποία είναι επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας με μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και διαχειρίζεται τη σιδηροδρομική ακίνητη περιουσία και το σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό. O Περικλής Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί μελέτη χρήσεων των στρεμμάτων του «Γκόνου» σχετικά με τη δημιουργία της Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου και Βιομηχανίας.
«Εμείς ως ΓΑΙΑΟΣΕ κάναμε μία μελέτη χρήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορώ να τα ανακοινώσω ακόμα γιατί τα αξιολογούμε, αλλά θα έλεγα ότι είναι αισιόδοξα. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, αλλά υπάρχει ένα εύρος χρήσεων το οποίο θα αποφασιστεί μετά από λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης» είπε χαρακτηριστικά.

Διαμετακομιστικό κέντρο ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιολόγηση του πρώην στρατοπέδου πέφτει στις καλένδες.

Παλαιότερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει τη δημιουργία σε αυτό διαμετακομιστικού κέντρου (logistics). Μάλιστα, είχε ολοκληρωθεί η επιλογή συμβούλων που θα προχωρούσαν τη διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος εταιρειών για να βρεθεί μέσω διαγωνισμού το επενδυτικό σχήμα που θα δημιουργήσει το διαμετακομιστικό κέντρο με σύμβαση παραχώρησης για 50 έτη. Η επένδυση αυτή είχε υπολογιστεί στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΑΙΑΟΣΕ θα λάμβανε έσοδα από την παραχώρηση του ακινήτου.

Φανή Χαρίση
sputniknews.gr