Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Κέλλας με Σκυλακάκη: ΑΧΕΛΩΟΣ ΚΑΙ ΒΥΘΙΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ..

Την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου ενίσχυσης, του λεγόμενου 
«πακέτου Πισσαρίδη», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, εκτός από τον Ε-65, δύο εμβληματικά έργα για τη Θεσσαλία, η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο και η βύθιση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη της Λάρισας, ζήτησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής νομού Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τον αν. υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική και υπεύθυνο για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, Θεόδωρο Σκυλακάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αχελώος-Φράγμα Μεσοχώρας

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, οι οποίες ανέδειξαν την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, ο κ. Κέλλας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους συνοδά, με τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, έργα πρέπει να προχωρήσουν, εστιάζοντας, συγχρόνως, στην αντιμετώπιση του υδάτινου ελλείμματος στην περιοχή.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, ιδιαίτερα για το φράγμα της Μεσοχώρας, δήλωσε πως «παραμένει ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια, τη στιγμή που έχουν δαπανηθεί για την κατασκευή του εκατοντάδες εκατομμύρια, που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους ολοκλήρωσης του έργου».
Τόνισε, δε, ότι «όσο δεν προχωρά το έργο, η ΔΕΗ χάνει 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη μη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εφόσον δρομολογείται η αποσύνδεσή του από την εκτροπή του Αχελώου, είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να “τρέξουν” γρηγορότερα οι διαδικασίες, καθώς η κλιματική αλλαγή επιτείνεται διαρκώς».
Ο κ. Σκυλακάκης ήταν γνώστης του συνολικού σχεδιασμού και αναγνώρισε ότι «η ήπια εκτροπή του Αχελώου είναι έργο πνοής για τη Θεσσαλία», δηλώνοντας ότι «ήδη έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά για κατασκευές στα φράγματα Συκιάς και Μεσοχώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «η λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου θα αποσβέσει σημαντικό μέρος από το κόστος του συνολικού εγχειρήματος», σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της μερικής μεταφοράς νερού και από χρήματα του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Κόστος παραγωγής - Στήριξη πλημμυροπαθών

Στο σημείο αυτό, Κέλλας και Σκυλακάκης αναφέρθηκαν στο δυσθεώρητο κόστος παραγωγής για τους Θεσσαλούς αγρότες και την αδήριτη ανάγκη της αγροτικής οικονομίας για νερό. Ο υπουργός έδειξε ότι είναι γνώστης του προβλήματος, αναφερόμενος στη διαχείριση υδατικών πόρων με σύγχρονες τεχνολογίες, μέσω των οποίων θα αναπτύσσεται ένα ευφυές σύστημα άρδευσης για την αποτελεσματική χρήση του νερού, όπως οι έξυπνοι μετρητές.
Από πλευράς του, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επεσήμανε ότι «το νερό δεν μας περισσεύει και η άρδευση θα πρέπει να είναι στοχευμένη», ζητώντας από τον υπουργό τη χρηματοδότηση-επιδότηση των παραγωγών, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα ευφυούς γεωργίας, αλλά και την πρόσβασή τους, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφές σε Φάρσαλα και Καρδίτσα, σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Βύθιση σιδηροδρομικών γραμμών

Ο βουλευτής της ΝΔ συζήτησε με τον αν. υπουργό Οικονομικών τη δυνατότητα αξιοποίησης του ευρωπαϊκού «πακέτου» ενίσχυσης και για τη βύθιση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη της Λάρισας, προοπτική που προέκυψε μετά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το σχέδιο υπογείωσης των γραμμών, ενώ υπογράμμισε: «Ας εξετάσουμε όλες τις πτυχές του πακέτου ενίσχυσης, ώστε να μπορέσει η Λάρισα να αποκτήσει τις κατάλληλες σιδηροδρομικές υποδομές που θα εξασφαλίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την πόλη».
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο κ. Κέλλας συνεχάρη, ακόμη, τον κ. Σκυλακάκη για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο αποδείχτηκε ότι λειτουργεί ευεργετικά για την πραγματική οικονομία.
Δέσμευση Σκυλακάκη για ΠΣΕΑ ’17
Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, να δοθούν άμεσα τα 7 εκ. ευρώ, για να πληρωθούν και οι παραγωγοί του νομού από τα ΠΣΕΑ του 2017. Ακολούθως, ο υπουργός επικοινώνησε με υπηρεσιακούς παράγοντες και υποσχέθηκε ότι τα χρήματα θα δοθούν άμεσα, καθώς δεν δικαιολογείται περαιτέρω καθυστέρηση στις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί.
Τέλος ο κ. Σκυλακάκης ενημέρωσε τον κ. Κέλλα ότι υπέγραψε την απόφαση, ώστε να καταβληθεί το 4ευρω στους κτηνοτρόφους για την απώλεια εισοδήματος, που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

thessaliatv