Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Καραμανλής για Ιανό: Τραγική κατάσταση, διαχρονικές ευθύνες, άμεση καταγραφή κι αποζημίωση.

"Εδώ και τρεις μέρες έχει διακοπεί η συγκοινωνία με τρένο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Συνεργεία από χθες δουλεύουν ώστε άμεσα να αποκατασταθεί μερικώς η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης".

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει άμεσα καταγραφή, διότι πρέπει να γίνει πρώτα η καταγραφή και μετά να καταβληθεί η αποζημίωση» είπε

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» για την τραγική κατάσταση που βιώνει η Θεσσαλία, αλλά και τα νησιά του Ιονίου, που επλήγησαν από τον Ιανό. Η κακοκαιρία που χτύπησε αδυσώπητα τις περιοχές αυτές, άφησε ανοιχτές πληγές, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επουλωθούν και κάποιες αναπόφευκτα δεν θα κλείσουν ποτέ.

Χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, υποδομές καταστράφηκαν ολοσχερώς, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να λέει χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση είναι τραγική. Η κυβέρνηση έκανε μία πρώτη αυτοψία. Αυτή η διαχείριση κρίσης θέλει τον συντονισμό όλων. Θα δοθεί 5.000-8.000€ άμεση αποζημίωση στους πληγέντες. Θα γίνει έλεγχος κι αν διαπιστωθεί ότι τα έχουν πάρει άνθρωποι που δεν έχουν υποστεί ζημιές, θα τους πάρουν τα λεφτά πίσω» τόνισε.

Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο σε ό,τι αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση καθώς: «εδώ και τρεις μέρες έχει διακοπεί η συγκοινωνία με τρένο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Συνεργεία από χθες δουλεύουν ώστε άμεσα να αποκατασταθεί μερικώς η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Το υπουργείο Υποδομών θα δώσει άμεσα από ένα εκατομμύριο ευρώ στους δήμους για ν κάνουν τις πρώτες κινήσεις. Προφανώς και δεν φτάνει αυτό το ποσό. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει άμεσα καταγραφή, διότι πρέπει να γίνει πρώτα η καταγραφή και μετά να καταβληθεί η αποζημίωση» πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «ο πρωθυπουργός θα πάει στην περιοχή (σ.σ.: Καρδίτσα) αύριο».

Οσον αφορά στο πώς φτάσαμε ως εδώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες και «είναι διαχρονικές. Σε αυτή τη φάση αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επανέλθει η ζωή των ανθρώπων σε μία κανονικότητα. Υπάρχουν ζητήματα πολύπλοκα. Αν υπάρχουν ευθύνες θα διερευνηθούν» είπε και πρόσθεσε πως «τα φαινόμενα ήταν πρωτόγνωρα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έγιναν παρεμβάσεις σε ποτάμια και ρέματα που συνέβαλαν στην καταστροφή. Πρέπει να τα βάλουμε σε σειρά και με σχέδιο να αντιδράσουμε».

ethnos.gr