Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Πάτρα: Το τρένο «μπαίνει» στις ράγες - Οσα συζητήθηκαν χθες.

Ανοικτό άφησε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, το ζήτημα της υπογειοποίησης του σύγχρονου τρένου από το Ρίο μέχρι την Κανελλοπούλου στη χθεσινή συνάντηση με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη. Ικανοποιημένη (σε ασυνήθιστο βαθμό) εμφανίστηκε η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι φράσεις «καλό κλίμα» για τη συνάντηση, «σωστή κατεύθυνση» και «εκτιμήθηκε θετικά από τον δήμαρχο» για την πρόταση που κατέθεσε ο Κ. Καραμανλής στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Π», αλλά και η «κοινή βούληση για συνεργασία» μεταξύ Δήμου και υπουργείου που εκφράστηκε στη χθεσινή επαφή των δύο πλευρών δεν επιδέχονται παρερμηνείες. Μια ερμηνεία που επιδέχεται η ανάγνωση της ανακοίνωσης είναι ότι ο Δήμος επέδειξε καλή πίστη έναντι του υπουργού και μένει να φανεί εάν όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση θα γίνουν πράξη.

Τα ζητήματα

Για την υπογειοποίηση του τρένου μήκους 5,16 χλμ (λεωφόρος Κανελλοπούλου - Αγιος Ανδρέας) οι Κ. Καραμανλής και Κ. Πελετίδης «συμφώνησαν επί της αρχής ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα προχωρήσει». Για τη χρηματοδότηση του έργου ο υπουργός είπε ότι είναι διασφαλισμένη και θα προχωρήσει άμεσα. Συμφωνήθηκε, δε, να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και ΕΡΓΟΣΕ και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία συζήτησης επί τεχνικών και χρηματοδοτικών θεμάτων. Σύμφωνα με το Δήμο, «ο Υπουργός είπε ότι αυτό είναι το ελάχιστο για την πόλη της Πάτρας, αλλά και το μέγιστο, που έχει καταφέρει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέχρι σήμερα, το οποίο εκτιμήθηκε θετικά από τον δήμαρχο Πατρέων».
Καλή θέληση επέδειξε όμως και ο Κ. Καραμανλής, καθώς δεν απέκλεισε το αίτημα του Δήμου για υπογειοποίηση και του τμήματος από το Ρίο μέχρι την Κανελλοπούλου. Ο υπουργός είπε ότι αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της πόλης και «θα εξετάσει κατά πόσο αυτό είναι οικονομικά εφικτό, συμπληρώνοντας ότι τη παρούσα στιγμή δεν μπορεί να δεσμευθεί, προτού διαπιστωθεί εάν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο». Προτίμησε να μην κρυφτεί πίσω από ανέξοδες πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά να εξετάσει όλες τις δυνατότητες για να ικανοποιήσει την διεκδίκηση του Δήμου.
Για τα έργα στο τμήμα από Ψαθόπυργο μέχρι το Ρίο, τα οποία έχουν διακοπεί, η ενημέρωση του Υπουργείου προς το Δήμος ήταν ότι ξεκινούν πάλι και τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει θα επιλυθούν. Επίσης, θα προχωρήσουν οι αναπλάσεις που έχει ζητήσει ο Δήμος στο Ρίο.
Συζήτηση έγινε στη χθεσινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Κ. Πελετίδη και τους συνεργάτες του, και για τη συνέχιση του προαστιακού έως την Κάτω Αχαΐα. Ειπώθηκε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με την ΤΡΕΝΟΣΕ και το Δήμο θα διευθετήσει κάποια ζητήματα που προκάλεσαν βραδυπορία και που σήμερα καθιστούν τη λειτουργία στο τμήμα αυτό ασύμφορη.
Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά του υπουργείου ήταν ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης, ενώ τον Κ. Πελετίδη συνόδευε ο αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού έργου, Χρήστος Κορδάς.


Του Μιχάλη Βασιλάκη 
pelop.gr