Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΑΣΑ: Στα σκαριά νέα εφαρμογή πληροφόρησης επιβατών.

Ένα νέο σύστημα το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού και την αποδοτικότητα του συγκοινωνιακού έργου σχεδιάζει ο ΟΑΣΑ.

Πρόκειται για το ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης επιβατών (ΟΣΠΕ), το οποίο όταν θα τεθεί σε λειτουργία θα παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο στους πολίτες όχι μόνο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αλλά και για όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες διαμετακόμισης επιβατών, συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρομικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων.

Την Τρίτη ο ΟΑΣΑ ανήρτησε πρόσκληση στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), ζητώντας την αποστολή σχολίων για τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου συστήματος.

Πως θα λειτουργεί το ΟΣΠΕ

Το ΟΣΠΕ θα συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα από τις εφαρμογές και τα συστήματα που λειτουργούν τώρα στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του εταιρείες (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), όπως το σύστημα τηλεματικής, το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την εφαρμογή επιτήρησης κυκλοφορίας συρμών κτλ.
Οι πολίτες θα μπορούν να εγκαθιστούν το νέο σύστημα στα κινητά τους τηλέφωνα με τη μορφή εφαρμογής, όπως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τώρα και με το OASA Telematics.
Ωστόσο, το ΟΣΠΕ θα αποτελέσει σημαντική αναβάθμιση συγκριτικά με την υφιστάμενη εφαρμογή η οποία προσφέρει πληροφορίες μόνο για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, δεδομένου ότι θα παρέχει ακριβή πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο στους πολίτες και για τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς εκτός από τις αστικές συγκοινωνίες, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να έχει συνολική εικόνα σε ό,τι αφορά τις μεταφορές.
Μία ακόμα σημαντική καινοτομία του νέου συστήματος αφορά στη δυνατότητα που θα προσφέρει στον ΟΑΣΑ σε ό,τι αφορά τη συλλογή δεδομένων. Το ΟΣΠΕ θα συγκεντρώνει ακριβή δεδομένα για τις συνήθειες μετακίνησης των πολιτών, τα οποία θα επιτρέψουν στον Οργανισμό να σχεδιάσει αποτελεσματικότερα το συγκοινωνιακό έργο.
Η συλλογή των πληροφοριών θα γίνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους χρήστες της εφαρμογή και με πρόσβαση του συστήματος στο GPS των κινητών τηλεφώνων.
Όπως αναφέρει η πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στο ΕΣΗΔΗΣ, στην περίπτωση που η πρόσβαση στο ΟΣΠΕ γίνεται από smartphone θα επιτρέπεται στο σύστημα να ενεργοποιεί και να λαμβάνει υπηρεσίες τοποθεσίας, ενώ κατά την εγγραφή του ο επιβάτης θα απαντά σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο και μετά σε pop up ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της διαδρομής και μετά το πέρας της μετακίνησης.
Η διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου πληροφοριακού συστήματος θα ολοκληρωθεί στις 19 Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση του ΟΣΠΕ από το ΕΣΠΑ.

Διασύνδεση με ΚΤΕΛ, ταξί και τροχαία

Η νέα εφαρμογή θα πρέπει να αναπτυχθεί με τις κατάλληλες προδιαγραφές προκειμένου να είναι εφικτή η διασύνδεση με εξωτερικά συστήματα άλλων παρόχων υπηρεσιών διαμετακόμισης επιβατών, όπως για παράδειγμα τα ΚΤΕΛ, ταξί και τις κατά τόπους διευθύνσεις και τμήματα τροχαίας.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του νέου συστήματος θα ανέλθει σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και προσθέτουν ότι το ΟΣΠΕ αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα σε περίπου δύο χρόνια από την ημέρα που θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι το νέο σύστημα να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ωστόσο δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Αχιλλέας Τόπας
economistas.gr