Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Γίρι Μένζελ: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν».


Πέθανε ο Γίρι Μένζελ, ο Τσέχος σκηνοθέτης που έγινε διάσημος για την ταινία «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» του 1966.

Έφυγε από τη ζωή ο Τσέχος σκηνοθέτης, Γίρι Μένζελ, γνωστός για την ταινία «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» του 1966, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή.

Ο Μένζελ πέθανε το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 82 ετών, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του, Όλγκα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μένζελ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Πολυαγαπημένε μου Γίρκα, σε ευχαριστώ για κάθε μέρα που πέρασα μαζί σου. Η καθεμία ήταν εξαιρετική, είμαι επίσης ευγνώμων σε σένα για τα τελευταία τρία χρόνια όσο σκληρά κι αν ήταν» έγραψε η σύζυγός του στην ανάρτησή της.
Ποιος ήταν ο Γίρι Μένζελ

Ο Γίρι Μένζελ ανήκε στο τσεχοσλοβακικό Νέο Κύμα των σκηνοθετών του ’60 στο οποίο άνηκε και ο Μίλος Φόρμαν («Στη φωλιά του κούκου», «Αμαντέους») καθώς και η Βέρα Χιτίλοβα.

Ο Τσέχος σκηνοθέτης έγινε διάσημος με τον «Άνθρωπο που έβλεπε τα τρένα να περνούν», μια ταινία που πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού ελεγκτή σιδηροδρόμων στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Τσεχοσλοβακία στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταινία βασιζόταν σε μια νουβέλα του Τσέχου συγγραφέα Μπόχουμιλ Χράμπαλ και είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Σημειώνεται ότι υποψήφια για Όσκαρ ήταν και η ταινία «Vesničko má středisková» που γύρισε το 1985.




sputniknews.gr