Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Logistics UK: οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές έχουν ζωτικό ρόλο στη στήριξη της οικονομίας.

Η Logistics UK, το νέο όνομα του Freight Transport Association, εργάστηκε σκληρά για να υποστηρίξει τον τομέα που υποστήριζε την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάνοντας σιωπηλά τις δραστηριότητές του, όλο το εικοσιτετράωρο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Η διευθυντής της πολυτροπικής πολιτικής στο Logistics UK, Zoe McLernon (εικόνα) υποστηρίζει ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα χωρίς τις προσπάθειες της βιομηχανίας σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.
Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στη στήριξη της οικονομίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του έθνους με τα βασικά αγαθά που χρειάζεται σε όλη την κρίση. Η Zoe McLernon, λέει ότι, εν μέσω του επαναπροσδιορισμού της οργάνωσής της για να συμπεριλάβει καλύτερα την ποικιλομορφία των μελών τους, ο σιδηροδρομικός σύνδεσμος εμπορευματικών μεταφορών στην αλυσίδα Logistics UK ήταν αυτός που δεν μπορούσε να σπάσει. «Από το ξεκίνημα ειδικών υπηρεσιών για τη μεταφορά κρίσιμων προμηθειών, τη λειτουργία ταχύτερων αμαξοστοιχιών και την αύξηση της χωρητικότητας φορτίου, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές ήταν βασικός παράγοντας για τη διατήρηση ανέπαφων αλυσίδων εφοδιασμού και σε πολλές χώρες και βιομηχανίες - ιδίως την Κίνα και τη Ρωσία - ο τρόπος έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη» , αυτή λέει. Η πανδημία επηρεάζει τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, αλλά γενικά ενίσχυσε την αξία του τρόπου κατά τη διάρκεια της κρίσης, αντί να εκθέτουμε σύντομες εμφανίσεις. Ζωγραφίζει μια αυτοπεποίθηση εικόνα του μέλλοντος μετά τον COVID-19 για τον κλάδο.

Μια σωτηρία για την εφοδιαστική

Σε σύγκριση με τις οδικές μεταφορές, η McLernon λέει ότι οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές απαιτούν λιγότερους ελέγχους, με αποτέλεσμα τη λιγότερη ανάγκη για ανθρώπινη αλληλεπίδραση και συνεπώς χαμηλότερο πιθανό κίνδυνο μόλυνσης. «Ο σιδηρόδρομος έχει γίνει ο τρόπος μεταφοράς της επιλογής για πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να συναλλάσσονται με εξωτερικούς συνεργάτες με ασφάλεια», λέει. «Είναι επίσης σε θέση να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Για παράδειγμα, ο αριθμός των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Κίνας και Ευρώπης αυξήθηκε σημαντικά (72 τοις εκατό) τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την China Railway Shanghai Group. "
Αμφίδρομη κυκλοφορία κατά μήκος του New Silk Road. Τα εμπορευματικά τρένα περνούν στην Κίνα

Η αλλαγή στο Logistics UK ήταν κάτι περισσότερο από μια άσκηση ονόματος και λογότυπου. Όπως και ο τομέας των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ο οργανισμός έχει εντείνει την παροχή ζωτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη των 18000 μελών του. Η McLernon λέει ότι ο τομέας δραστηριοποιήθηκε σε κάτι περισσότερο από την προφανή διανομή προμηθειών σούπερ μάρκετ. Ο τομέας μεταφέρει τώρα τη βιομάζα που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας , βοηθώντας να διατηρήσει τα φώτα σε 450.000 σπίτια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Λέει επίσης ότι πρέπει να σημειωθεί η προσπάθεια συνεργασίας με προμηθευτές σε νέες διαδρομές από τη Βαλένθια και τη Μούρθια στο Λονδίνο για τη μεταφορά βασικών προϊόντων υγιεινής, ιατρικής και τροφίμων.

Μελλοντικές επιπτώσεις: Φθινοπωρινή επιβράδυνση

Το μέλλον αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις για τον σιδηρόδρομο, πέρα ​​από την άμεση πανδημία. «Παρά την παροχή τόσο ζωτικών υπηρεσιών, ο όγκος των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στο ΗΒ εξακολουθεί να προβλέπεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες», παρατηρεί ο McLernon. «Καθώς οι εξαγωγές και οι εισαγωγές επιβραδύνονται, οι φορείς εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών μπορούν να αναμένουν μείωση των τρένων εμπορευματοκιβωτίων από τα κύρια λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Η πανδημία αποτελεί επίσης υπενθύμιση της ευπάθειας των πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού μεγάλων αποστάσεων και του πόσο επηρεάζονται όταν σταματά ο συνηθισμένος τύμπανος τακτικής παράδοσης. «Είναι πιθανό ότι πολλές επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να συντομεύσουν την εφοδιαστική αλυσίδα προχωρώντας βρίσκοντας προμηθευτές πολύ πιο κοντά στο σπίτι», λέει ο McLernon.

Πρόγραμμα Shift Revenue Support

Ωστόσο, η συνολική απορρόφηση των σιδηροδρόμων σε παγκόσμια κλίμακα δίνει την ευκαιρία να προκαλέσει μια πιο μόνιμη στροφή προς τους σιδηροδρόμους για περιβαλλοντικό και επιχειρηματικό όφελος, υποστηρίζει ο McLernon. «Για να υποστηρίξει τη στροφή προς το σιδηρόδρομο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Logistics UK ζητά βεβαιότητα για τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς για το πρόγραμμα επιχορήγησης Mode Shift Revenue Support (MSRS), μια κυβερνητική πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων λειτουργικών δαπανών που πραγματοποιούν οι εταιρείες καθώς μετακινούνται σε εναλλακτικές μεταφορές . Με τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη του έθνους να κινείται προς τα εμπρός, είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη σημασία της. Οι φορείς εκμετάλλευσης σε ολόκληρο τον τομέα θα πρέπει να έχουν μόνιμη αυξημένη πρόσβαση στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. "Η Logistics UK, η νέα εικόνα για την Ένωση Μεταφορών Εμπορευματικών Μεταφορών, αντιπροσωπεύει πάνω από 18.000 επιχειρήσεις μέλη, απασχολώντας περίπου επτά εκατομμύρια άτομα

Μια πραγματική εικόνα του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου της πανδημίας στις εμπορευματικές μεταφορές μόλις αναδύεται, λέει ο McLernon. «Ως ένας πιο βιώσιμος για το περιβάλλον τρόπος ταξιδιού, αναμένουμε να δούμε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τη χρήση σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών παγκοσμίως, όποια οικονομική πρόκληση και οι αλλαγές της αλυσίδας εφοδιασμού βρίσκονται μπροστά μας».

Επτά εκατομμύρια άτομα απασχολούνται άμεσα στον κλάδο

Ως μία από τις κορυφαίες επιχειρηματικές ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Logistics UK εκπροσωπεί επιχειρήσεις με περισσότερα από επτά εκατομμύρια άτομα που απασχολούνται άμεσα στην κατασκευή, πώληση και μετακίνηση αγαθών. «Με το COVID-19, το Brexit, τη νέα τεχνολογία και άλλες διαταραχές που προκαλούν αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα εμπορεύματα κινούνται πέρα ​​από τα σύνορα και μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, η εφοδιαστική δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική», λέει ο McLernon. «Η Logistics UK υποστηρίζει, διαμορφώνει και υπερασπίζεται την ασφαλή και αποτελεσματική εφοδιαστική και είναι ο μόνος επιχειρηματικός όμιλος που εκπροσωπεί ολόκληρη τη βιομηχανία, με μέλη από τις οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και αεροπορικές βιομηχανίες, καθώς και τους αγοραστές εμπορευματικών υπηρεσιών όπως λιανοπωλητές και κατασκευαστές των οποίων οι επιχειρήσεις εξαρτώνται από την αποτελεσματική κυκλοφορία των εμπορευμάτων. "

Ενώ παροτρύνει τις επιχειρήσεις να επισκεφθούν το Logistics.org.uk, η McLernon δίνει έμφαση στην ερευνητική εργασία που ανέλαβε ο οργανισμός. Πιστεύει θερμά ότι, σε αντίθεση με την τρέχουσα πανδημία, η Logistics UK θα είναι μαζί μας για πολλά ακόμη χρόνια.

Simon Walton

railfreight.com

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης