Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Η απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών για την παραβατικότητα και τα μη μέτρα προστασίας στον Προαστιακό Χαλκίδας.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού και βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος είχε καταθέσει στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ερώτηση με θέμα τα καθημερινά περιστατικά λαθρεπιβίβασης και παραβατικής συμπεριφοράς από λαθρομετανάστες, που μετακινούνται από και προς την δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας ή από Πακιστανούς, κυρίως εργαζόμενους στις γύρω περιοχές.
Το αρμόδιο Υπουργείο απέστειλε την παρακάτω απάντηση:

«Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών», ο προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος σε μεταφορικά μέσα και σιδηροδρομικούς σταθμούς ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία.

Ως εκ τούτου, οι Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αρμόδιες για την ανάπτυξη και οργάνωση των σιδηροδρομικών μεταφορών σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό εντός των αμαξοστοιχιών, δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ενέργειες εξάλειψης φαινομένων παραβατικότητας και άλλων έκνομων ενεργειών, δυνατότητα την οποία επίσης δεν έχει ούτε ο ΟΣΕ, ο οποίος ως Διαχειριστής Υποδομής, είναι αρμόδιος για την παροχή χωρητικότητας προς τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και τη διασφάλιση της κυκλοφορίας.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι ο ΟΣΕ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, με επεμβάσεις σε περιπτώσεις συμβάντων αλλά και διενέργεια επεμβάσεων προληπτικής φύσης, στο πλαίσιο του νομικά και τεχνικά δυνατού, για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του, την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών και την ασφάλεια του προσωπικού.

Περαιτέρω και επειδή η παραβατικότητα αποτελεί ένα ευρύτερο και πολυσύνθετο πρόβλημα της κοινωνίας μας και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί στη χώρα μας, έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας («σεκιούριτι»), η φύλαξη διαφόρων σταθμών και άλλων συστημάτων υποδομής του Δικτύου.

eviaportal.gr