Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Το μεγαλύτερο πλοίο που θα “δέσει” στο λιμάνι, το “ENDURANCE”, φτάνει Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη.


Χθες έγινε η δοκιμή της σιδηροδρομικής μεταφοράς
του αμερικανικού υλικού από το λιμάνι στη Ρουμανία 

Το μεγαλύτερο πλοίο που έχει “δέσει” ποτέ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το αμερικανικό μεταγωγικό “ENDURANCE Vehicles Carrier”, ξεκίνησε από το λιμάνι LA PALLICE της Γαλλίας το βράδυ της Τρίτης και αναμένεται να καταπλεύσει στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου. 
Μεταφέρει στρατιωτικό υλικό για τις αμερικανικές δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση “ATLANTIC RESOLVE 2020” η οποία θα διεξαχθεί στην Ρουμανία. Έχει ελικόπτερα, τα οποία θα συναρμολογηθούν στην Αλεξανδρούπολη και θα “πετάξουν” από το αεροδρόμιο “Δημόκριτος” για Ρουμανία, άρματα και άλλα οχήματα.

Το ENDURANCE Vehicles Carrier έχει ναυπηγηθεί το 1996, έχει σημαία USA και η χωρητικότητα του είναι 48988 t DWT. Το ολικό μήκος του (LOA) είναι 264.6 μέτρα και το πλάτος του είναι 32.29 μέτρα. Φυσικά και χωράει στην προβλήτα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που είναι 500 μέτρα και δεν θα υπάρξει φυσικά κανένα πρόβλημα γι’ αυτό. Το επισημαίνουμε γιατί αναφέρθηκε από κάποιους πως δεν χωράει να “δέσει”, κάτι ασφαλώς που δεν ισχύει.

Θα αρχίσει να ξεφορτώνει το υλικό των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ την Πέμπτη 23 Ιουλίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι θα έρθουν το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας με C-130 από την Αθήνα. Μάλιστα η μεταφορά θα γίνει ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΆ με τρένο και θα ενεργοποιηθούν οι σιδηροδρομικές μεταφορές μέσα από το λιμάνι, με αμαξοστοιχία από την Βουλγαρία που θα έρθει γι’ αυτό τον σκοπό. Μάλιστα χθες έγινε και η… δοκιμή της συγκεκριμένης επιχείρησης, προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Είναι ασφαλώς μια σημαντική στιγμή, εν όψει και της αξιοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αφού όπως επισημάναμε, είναι η πρώτη φορά που θα ξεφορτωθούν υλικά τέτοιου είδους με μεγάλου μεγέθους στην Αλεξανδρούπολη και θα χρησιμοποιηθεί σιδηρόδρομος για την μεταφορά του. Κάτι που μπορεί να ξεκινάει με στρατιωτικό υλικό, αλλά στέλνει αυτόματα σε όλο τον κόσμο ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα, πως όποιος θέλει μπορεί να αξιοποιήσει το λιμάνι του Έβρου για την μεταφορά υλικών και οτιδήποτε άλλο, από εδώ προς τις βαλκανικές, βαλτικές και γενικότερα της ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα.

evros-news.gr