Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Επερώτηση Για Το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Πελοποννήσου.

Από την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου


Κύριε Περιφερειάρχη,

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή στην Τρίπολη την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης περί «πράσινης ανάπτυξης» και παρότι κύριε Περιφερειάρχη εσείς σωστά επιμείνατε για το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου ο κ. Υπουργός δεν δεσμεύτηκε σχεδόν σε τίποτα.

Ούτε καν για το πιο εύκολο τεχνικά έργο, που είναι η κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο – Άργος. Και βέβαια δεν δεσμεύτηκε ούτε για την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα καθώς και για το τμήμα Άργος – Τρίπολη – Καλαμάτα.

Επειδή στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2028 τα σιδηροδρομικά έργα είναι προτεραιότητας αλλά όπως διαβάζουμε στον τύπο το ελληνικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης θα κινείται σε έξι άξονες, μεταξύ αυτών είναι οι άξονες για ενίσχυση υποδομών, πράσινη ανάπτυξη και περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι έργα συμβατά με όλα τα ανωτέρω.

Για όλους αυτούς τους λόγους κ. Περιφερειάρχη παρότι ο κ. Υπουργός έδειξε ότι για την κυβέρνηση δεν είναι σε προτεραιότητα η κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου, θεωρούμε ότι το ΠεΣυΠ πρέπει να επιμείνει και να θέσει σε προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι:

1) το τμήμα Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο πρέπει να είναι το πρώτο έργο που θα διεκδικήσουμε. Να γίνει άμεσα ανάθεση των μελετών για κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής αλλά και η κατασκευή του

έργου. Το τμήμα αυτό είναι εύκολο τεχνικά και μπορεί να συνδεθεί με τον προαστιακό (Αθήνα – Κόρινθος).

2) Το δεύτερο εύκολο τεχνικά έργο είναι ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας της Πελοποννήσου δηλαδή το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα. Πρέπει να επιμείνουμε να γίνει και σ’ αυτό το έργο άμεσα η ανάθεση των μελετών για κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής, ώστε να προλάβει να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο.

3) Για το τμήμα Άργος – Τρίπολη – Καλαμάτα οφείλουμε και γι’ αυτό να διεκδικήσουμε την κανονικοποίηση παρότι ο ΟΣΕ θεωρεί ότι είναι δύσκολο τεχνικά ή εναλλακτικά αν η κανονικοποίηση απορρίπτεται από τον ΟΣΕ, να διεκδικήσουμε τη βελτίωση της μετρικής γραμμής και τη λειτουργία της με σύγχρονες ανακλινούμενα βαγόνια ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος της διαδρομής.

Έχουμε τη γνώμη ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό για την διεκδίκησή μας: 1) το ΠεΣυΠ να εκδώσει ομόφωνη απόφαση με τις διεκδικήσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, 2) να κληθεί σε ειδική συνεδρίαση του ΠεΣυΠ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και η διοίκηση του ΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ, 3) για τον δυτικό σιδηροδρομικό άξονα να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα να γίνει κοινή συνεδρίαση με το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδαςμε θέμα η διεκδίκηση της κανονικοποίησης του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα της Πελοποννήσου Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα.

Κατόπιν αυτών σας ρωτάμε κύριε Περιφερειάρχη,

Συμφωνείται με τις προτάσεις μας;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας


flynews.gr