Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Περιμένοντας το τραμ στο Σύνταγμα.

Μεσημέρι στο Σύνταγμα, η λεωφόρος Αμαλίας μποτιλιαρισμένη. Ετσι όπως τρέχει το βλέμμα συναντάς τον σταθμό του τραμ με τις μεγάλες πολύχρωμες διαφημίσεις, τις επιγραφές στα κινέζικα, το καλωσόρισμα της Αθήνας στους τουρίστες που δεν ήρθαν και πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Στα παγκάκια του σταθμού του τραμ «SYNTAGMA», άστεγοι […]
Μεσημέρι στο Σύνταγμα, η λεωφόρος Αμαλίας μποτιλιαρισμένη. Ετσι όπως τρέχει το βλέμμα συναντάς τον σταθμό του τραμ με τις μεγάλες πολύχρωμες διαφημίσεις, τις επιγραφές στα κινέζικα, το καλωσόρισμα της Αθήνας στους τουρίστες που δεν ήρθαν και πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Στα παγκάκια του σταθμού του τραμ «SYNTAGMA», άστεγοι και μετανάστες ψάχνουν για λίγη σκιά μέσα στο λιοπύρι και στην άσφαλτο που αχνίζει.

Αυτοί, γνωρίζουν ότι το τραμ δεν θα περάσει ποτέ και κανείς δεν θα τους ενοχλήσει. Σταμάτησε να έρχεται στο Σύνταγμα στις 19 Οκτωβρίου 2018. Αυτή η εικόνα που γεμίζει θλίψη τους Αθηναίους βάφτηκε κίτρινη με την τσιμεντόστρωση των γραμμών και τη χάραξη του «Μεγάλου Περιπάτου» του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, για τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια που κι αυτά χάθηκαν μαζί με τους ξένους επισκέπτες.

Για αυτή την εξέλιξη αισθάνεται υπερήφανη η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, της δημόσιας εταιρείας του τραμ που χρυσοπληρώνουμε, η οποία ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να συμβάλει στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, παραχωρώντας προσωρινά τμήμα της γραμμής του Τραμ – επί της λεωφόρου Β. Ολγας και επί της λεωφόρου Β. Αμαλίας που σήμερα δεν χρησιμοποιείται – για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου».

Αλλά διαβεβαιώνει ότι «εντείνει τις ενέργειές της για την επαναλειτουργία της κυκλοφορίας του Τραμ από τη στάση Κασομούλη στον Νέο Κόσμο έως το Σύνταγμα, με ελέγχους και δοκιμαστικές διαδρομές χωρίς επιβάτες και μετά από περίπου 3 μήνες θα αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία του έως το Σύνταγμα».

Η εικόνα της θλίψης ολοκληρώνεται όταν διαβάζεις τις δηλώσεις του προϊσταμένου της ΣΤΑΣΥ υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ότι «μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθεί στις γραμμές πάνω από τον Ιλισό ειδικό σύστημα παρακολούθησης, μέσω του οποίου θα διαπιστωθεί οριστικά αν υπάρχει πρόβλημα μετατοπίσεων ή όχι. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναμένονται σε ένα εξάμηνο».

Βλέποντας τις γραμμές του τραμ να τσιμεντώνονται, μποτιλιαρισμένος στο Σύνταγμα σκέφτομαι… Οσο κι αν κάποιοι αισθάνονται ότι απευθύνονται σε αφελείς, είναι βαθιά γελασμένοι. Οι Αθηναίοι και την πόλη τους αγαπούν και τα προβλήματα γνωρίζουν και υπομονή έχουν και τις σκοπιμότητες της πολιτικής αντιλαμβάνονται. Ολα όμως έχουν ένα όριο…


Ζώης Τσώλης
in.gr