Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Αντώνη Φιλιππουπολίτη, ενός αγαπητού σε όλους μας φίλου που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου» ήδη από την ίδρυσή του.
Γιός σιδηροδρομικού του δικτύου της Πελοποννήσου εβίωσε εξ απαλών ονύχων τη σιδηροδρομική ατμόσφαιρα, την γοητεία του ατμού και την αγάπη και τον σεβασμό των σιδηροδρομικών της γενιάς του πατέρα του για το επάγγελμά τους και για την κοινωνική προσφορά που ένοιωθαν ότι προσέφεραν. Μία αγάπη που μοιραία μετέδιδαν και στα παιδιά τους.
Ο Αντώνης όμως δεν στήριξε την αγάπη του για τον σιδηρόδρομο μόνο στις παιδικές του αναμνήσεις. Μετά από λαμπρές σπουδές, τόσο στην τότε «Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών» (ΑΣΟΕΕ), όσο και στην «πόλη του φωτός», το Παρίσι, αργότερα, διαμόρφωσε μία πολυσχιδή και χαρισματική προσωπικότητα, όπου οι παιδικές του αναμνήσεις από τους σταθμούς και τις διερχόμενες αμαξοστοιχίες μετεξελίχθηκαν σε μία φιλοσοφική, κοινωνικοοικονομική και πολιτική θεώρηση του ρόλου του σιδηρόδρομου και των άλλων μέσων σταθερής τροχιάς στην κοινωνία, στην οικονομία και στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Καρπός αυτών όλων των μελετών και των πολλών του γνώσεων και της πολυσχιδούς του προσωπικότητας ήταν σειρά ολόκληρη μελετών και παρεμβάσεων, με θέμα τον σιδηρόδρομο, σε συνέδρια και ημερίδες, δημοσιεύματα, διατριβές κ.α. Εκεί όμως που πραγματικά πρωτοτύπησε ήταν η μελέτη και η προβολή της επίδρασης που είχε ο σιδηρόδρομος στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη μουσική και στις εικαστικές τέχνες. Καρπός όλων αυτών ήταν και τα περίφημα «ηχοράματα – ντοκιμαντέρ» που δημιούργησε, με θέμα τον σιδηρόδρομο και τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς, με κορυφαίο το αριστούργημα που έχει τον τίτλο «Σιδηρόδρομος- σταυροδρόμι τεχνολογίας και πολιτισμού», που εντυπωσίασε όπου προβλήθηκε.
Ο Αντώνης όμως δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Έντονα πολιτικοποιημένο άτομο ενδιαφέρονταν και ασχολούνταν και με τα «κοινά» και γι’ αυτό δημιούργησε και ένα άλλο «ηχόραμα- ντοκιμαντέρ», το «Ηχόραμα της Κατοχής» όπου, με εικόνα και ήχο, κατέγραψε, με πλήρη τεκμηρίωση, όλη την περίοδο του πολέμου και της κατοχής στην Ελλάδα, προβάλλοντας την μεγαλειώδη αντίσταση που πρόβαλε ο ελληνικός λαός στους κατακτητές.
Ο Αντώνης όμως, πέραν όλων αυτών, ήταν και ένας επιτυχημένος επαγγελματίας που διακρίθηκε σε όλες τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδας, Διευθυντικό στέλεχος του ΕΟMΜΕΧ, Οργανωτής επιχειρήσεων.
Θα θυμόμαστε πάντοτε τον μαχητικό Αντώνη, τον Αντώνη που πρωταγωνιστούσε στις παρέες με την κιθάρα του και τα τραγούδια του, τον «δάσκαλο» Αντώνη, όπως τον αποκαλούσαν με θαυμασμό οι «μαθητές» του στους οποίους δίδασκε πως συγκροτείται και πως πρέπει να λειτουργεί μία επιχείρηση, μία συνδικαλιστική οργάνωση, ή μία Δημόσια Υπηρεσία.
Αντώνη θα μας λείψεις και θα σε θυμόμαστε, αλλά θα μας οδηγείς πάντα με την κληρονομιά που μας άφησες.
Όπως μας ενημέρωσαν οι οικείοι του, η κηδεία του Αντώνη θα γίνει την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 στις 11.00 το πρωί στην αίθουσα τελετών του αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας. Η μετάβαση εκεί γίνεται οδικώς από τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας ) με έξοδο από αυτόν, μετά το Σχηματάρι, στην διασταύρωση προς Θήβα και Ριτσώνα – Χαλκίδα. Για όσους επιθυμούν να παρευρεθούν στην τελετή αλλά δεν έχουν μέσο μεταφοράς να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο του ΣΦΣ κ. Πέτρο Ράλλη στο τηλέφωνο 6932209973 ή με τον Γραμματέα κ. Φώτη Λυκομήτρο στο τηλέφωνο 6947600547
Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου»