Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ρίχνει» πάνω από 38.000.000€ στην προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας από κυβερνοαπειλές.

Μεταξύ της προστασίας υποδομών, Μετρό και σιδηρόδρομοι.

Στη δέσμευση περισσότερων από 38 εκατ. ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να στηρίξει διάφορα καινοτόμα έργα που αφορούν στην προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας από κυβερνοαπειλές, αλλά και φυσικές απειλές.

Στόχος της Ε.Ε. μέσω της χρηματοδότησης, η οποία προέρχεται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020», είναι και να καταστήσει τις πόλεις πιο «έξυπνες» και ασφαλείς.

Η χρηματοδότηση αφορά πέντε έργα, εκ των οποίων, μάλιστα, το ένα είναι ελληνικό. Τα τρία έργα (SAFETY4RAILS, 7SHIELD και ENSURESEC) θα συμβάλουν στη βελτίωση της πρόληψης, του εντοπισμού, της αντιμετώπισης και του μετριασμού των κυβερνοαπειλών και των φυσικών απειλών κατά των δικτύων μετρό και σιδηροδρόμων, των επίγειων διαστημικών υποδομών και δορυφόρων, καθώς και του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών παράδοσης. Δύο ακόμη έργα (IMPETUS και S4ALLCITIES Ελλάδα) αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αστικών υποδομών και υπηρεσιών και στην προστασία των πολιτών από συμβάντα ασφάλειας σε δημόσιους χώρους.

Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2020 και θα είναι διετούς διάρκειας. Ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας, που θα διαχειριστεί τα πέντε επιλεγμένα έργα, έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία και την υπογραφή των συμφωνιών επιχορήγησης με τους δικαιούχους.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ε.Ε. παρέχεται υπό μορφή επιχορηγήσεων που μπορούν να ανέλθουν ακόμη και στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων. Όλα τα έργα επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διαγωνιστικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων Προστασία των υποδομών της Ευρώπης και των κατοίκων των ευρωπαϊκών έξυπνων πόλεων, στο πλαίσιο της κοινωνικής πρόκλησης 7 «Ασφαλείς κοινωνίες», που προκηρύχθηκε στις 14 Μαρτίου 2019.

Η στήριξη εντάσσεται στη δέσμευση της Ε.Ε. να οικοδομήσει μια ισχυρή κουλτούρα κυβερνοασφάλειας και ενισχυμένες ικανότητες αντίστασης και αποτελεσματικής αντίδρασης σε δυνητικές κυβερνοαπειλές και κυβερνοεπιθέσεις.

Λύσεις υπέρ της ασφάλειας και του μετριασμού απειλών

«Τα τελευταία χρόνια στηρίξαμε δράσεις έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη προστασία των καίριων υποδομών και των κατοίκων των ευρωπαϊκών “έξυπνων” πόλεων. Μέσω του προγράμματος “Ορίζων 2020”, μπορούμε να προσφέρουμε άλλο ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης για λύσεις υπέρ της ασφάλειας, της ιδιωτικότητας και του μετριασμού απειλών», σχολίασε σχετικά η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ.

«Η ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριακών συστημάτων και η ενίσχυση της κυβερνο-ανθεκτικότητας είναι καίριας σημασίας για τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης. Καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ευρύ φάσμα κυβερνοαπειλών, η Ε.Ε. λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, των πόλεων και των πολιτών», τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν.

newsbreak.gr