Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Θετικές εξελίξεις για το έργο της ηλεκτροκίνησης: Εξασφαλισμένες οι πιστώσεις, τον Ιούνιο η δημοπράτηση.


Απάντηση του Κ. Καραμανλή στον βουλευτή Μαγνησίας Κων. Μαραβέγια

Τέλος στην ανησυχία για την τύχη του έργου της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας θέτει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μαραβέγια.

Ο κ. Καραμανλής διαβεβαιώνει ότι οι πιστώσεις για το έργο είναι εξασφαλισμένες από το τρέχον ΕΣΠΑ και άρα δεν μετατίθεται η αναζήτηση των αναγκαίων κονδυλίων στο επόμενο ΕΣΠΑ. Οι διαδικασίες δημοπράτησης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις προδιαγραφές του έργου, δεν μειώνεται ποσοτικά, ούτε υποβαθμίζεται ποιοτικά το φυσικό αντικείμενο του.

Ειδικότερα, στην απάντηση του αρμόδιου Υπουργού προς τον κ. Μαραβέγια επισημαίνεται ότι για το έργο “Ηλεκτροκίνηση, Σηματοδότηση – Τηλεδιοίκηση, Τηλεπικοινωνίες και ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα – Βόλος με αναβάθμιση της Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα ΣΣ Λατομείου- ΒΙΠΕ- ΣΣ Βόλου” έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από πιστώσεις του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στην παρούσα χρονική στιγμή η ΕΡΓΟΣΕ Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) ολοκληρώνει τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι συνεννοήσεις με τη ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ, σχετικά με τη ζώνη διέλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής σε τμήμα εντός της έκτασης της Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Η δημοσίευση διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου, ύστερα από την προαπαιτούμενη προέγκριση των τευχών δημοπράτησης από την ΕΥΔ-ΕΠ/ΥΜΕΠΕΡΑΑ και την έγκριση της διακήρυξης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., εκτιμάται εντός του 1ου εξαμήνου του 2020.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των λοιπών υποέργων, που θα περιληφθούν στο συνολικό έργο, η πρόοδος έχει ως εξής:
• H διμερής σύμβαση σύνδεσης στο σύστημα μεταξύ της «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε.» και της «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε.» για τη σύνδεση του υποσταθμού έλξης Βελεστίνου στη θέση Ριζόμυλος, θα συναφθεί μετά την υπογραφή της σύμβασης του υποέργου κατασκευής.
• Για την απαλλοτρίωση για την κατασκευή του υποσταθμού έλξης στη θέση Ριζόμυλος, αναμένεται η έκδοση του γραμματίου παρακατάθεσης, ώστε να ολοκληρωθεί η συντέλεση της απαλλοτρίωσης.

Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε σε δήλωσή του ότι, έπειτα από καθυστέρηση αρκετών ετών, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση ενός έργου στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τη Μαγνησία, αλλά ευρύτερα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική, τουριστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην πόλη να επανακτήσει τον παλιό σιδηροδρομικό της χαρακτήρα.

magnesianews.gr