Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ελληνική σιδηροδρομική διαδρομή ανάμεσα στις 10 καλύτερες του πλανήτη.

Στην ίδια δεκάδα υπάρχουν διαδρομές από την Αλάσκα ως την Αυστραλία

Ο Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων είναι, σύμφωνα με τον Guardian, μια από τις 10 καλύτερες τουριστικές διαδρομές του κόσμου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές που μπορεί να κάνει κανείς με ένα μαζικό μέτρο μεταφοράς. Η διαδρομή με το τρενάκι καλύπτει μια έκταση 22 χιλιομέτρων και είναι μαγευτική.
Στην ίδια δεκάδα υπάρχουν διαδρομές από την Αλάσκα, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, την Αργεντινή και τη Βενετία.
Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Το τραίνο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης.
Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.
Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.
Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

e-radio.gr