Ο κοσμήτορας υγείας του Πανεπιστημίου του Swinburne Bruce Thompson τόνισε πως θα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση του ιού, όπως συνέβη στην Ιταλία και την Κίνα
Την προτροπή να σταματήσουν άμεσα όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πολιτεία της Βικτώριας έκανε προς την κυβέρνηση Andrews ο κοσμήτορας υγείας του Πανεπιστημίου του Swinburne Bruce Thompson.
Όπως τόνισε ο ειδικός, μπορεί να έχει δοθεί εντολή απαγόρευσης για συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων προς αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων στα τρένα μπορεί και να πλησιάζει ή και να ξεπερνά το ποσό αυτό, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να αυξάνεται.
“Γνωρίζουμε πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί (ο κορονοϊός)… Έχουμε τα παραδείγματα της Κίνας και της Ιταλίας. Θα συμβεί και εδώ και θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε μερικούς μήνες, άρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να το αποφύγουμε”, προειδοποίησε ο καθηγητής.
Ωστόσο, άλλοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την άποψη πως η παύση των συγκοινωνιών είναι ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να παρθεί από την κυβέρνηση μόνο όταν η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από τον έλεγχό της, αφού πρόκειται για μια υπηρεσία που χρειάζεται προκειμένου οι επαγγελματίες (συμπεριλαμβανομένων και των ιατρών), οι μαθητές και οι άλλοι χρήστες να μπορούν να φτάσουν στον εκάστοτε προορισμό τους.
Από την πλευρά της πάντως, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια τέτοια ενέργεια προς το παρόν τουλάχιστον, αφού όλες οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά ενώ έχουν αυξηθεί και οι καθαρισμοί σε όλα τα βαγόνια των τρένων, τα τραμ και τα λεωφορεία.
Πάντως, με την μείωση της χρήσης των μέσων μέχρι και 50 τοις εκατό την τελευταία εβδομάδα, το σενάριο να καθιερωθούν τα κυριακάτικα δρομολόγια και εντός της εβδομάδας φαντάζει ως κάτι παραπάνω από πιθανό.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πόλη Wuhan της Κίνας, από όπου είχε ξεκινήσει η έξαρση του κορονοϊού, είχαν σταματήσει όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ και στο Λονδίνο έχουν βάλει… “φρένο” στο 40 τοις εκατό των τρένων της πόλης.
Ο ειδικός των μεταδοτικών ασθενειών του Πανεπιστημίου του Monash, Allen Cheng, χαρακτήρισε την παύση των μέσων μαζικής μεταφοράς ως ένα ακραίο μέτρο το οποίο θα πρέπει να παρθεί μόνο όταν η κατάσταση θα έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο:
“Δεν θέλουμε να κλείσουμε τις συγκοινωνίες τώρα, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον που να χρειαστεί να το κάνουμε”, είπε ο Cheng.
“Το να κλείσεις τέτοιες βασικές υπηρεσίες είναι κάτι που το κάνεις πολύ αργά… είναι σαν ένα είδους πυρηνικό κουμπί, αν θέλετε να το πείτε έτσι. Αλλά προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη των πραγμάτων κι ακόμα έχουμε μια λειτουργική κοινωνία”.
neoskosmos.com