Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ανοιχτά ζητήματα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν εξετάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα σήμερα στην πόλη

Μια σειρά από «ανοιχτά» ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν πριν αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, όπως προέκυψε από τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος έχει αναλάβει να «τρέξει» το συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Αγκάθι» στην όλη διαδικασία αποτελεί μεταξύ άλλων το ιδιοκτησιακό καθεστώς που χώρου που θα κατασκευαστεί το μουσείο.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι έγινε καταγραφή των ζητημάτων που ανακύπτουν και τα οποία αφορούν τη χρήση, το ιδιοκτησιακό, τις παραχωρήσεις, τη χρηματοδότηση κ.ά και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, ενώ αποφασίστηκε ότι η σύσκεψη θα επαναληφθεί στις 3 Μαρτίου. «Αισιοδοξούμε ότι θα λυθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα και το έργο θα προχωρήσει επιτέλους με πολύ γρήγορους ρυθμούς», σημείωσε ο κ. Πικραμμένος αποφεύγοντας πάντως να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των εργασιών, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Πικραμμένος επισκέφθηκε το χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου αναχωρούσαν τα "τρένα του θανάτου" για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όπως επισημάνθηκε ο συγκεκριμένος χώρος που προβλέπεται να δημιουργηθεί το μουσείο είναι κατακερματισμένος με διαφορετικές ιδιοκτησίες, διαφορετικούς όρους δόμησης και διαφορετικές χρήσεις γης «και όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και να βγει μια κοινή συνισταμένη που θα επιτρέπει την ανέγερση και τοποθέτηση του κτιρίου στο πιο κατάλληλο μέρος μέσα στο χώρο αλλά και συγχρόνως να περιβληθεί το κτίριο από ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο», σύμφωνα με τον κ. Πικραμμένο, ο οποίος έκανε λόγο για σύνθετες ενέργειες και χρειάζεται συντονισμός.


Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε ότι εξετάστηκαν τα ανοιχτά ζητήματα και ότι αποφασίστηκε στις 3 Μαρτίου να επαναληφθεί η σύσκεψη ώστε όλοι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι έτοιμοι, «θα έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις, θα ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό, τους όρους δόμησης και παράλληλα η διαδικασία των μελετών συνεχίζει να «τρέχει», για να μην έχουμε καθυστερήσεις στο έργο». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μετά 5 χρόνια που δεν είχε γίνει τίποτα για το συγκεκριμένο έργο, κάτι που όλοι θέλουμε και είναι ομόφωνη απόφαση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο, ξαναμπαίνει το τρένο στις ράγες του, υπάρχει καλή βούληση, υπάρχει και ο συντονιστής της όλης προσπάθειας ο κ. Πικραμμένος, και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αφού χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επιλογή του προέδρου της κυβέρνησης να ορίσει τον κ. Πικραμμένο επικεφαλής του πρότζεκτ, επεσήμανε ότι ήταν η πρώτη φορά που όλοι οι εμπλεκόμενοι κάθισαν σε ένα κοινό τραπέζι για να συζητήσουν «για ένα τόσο σημαντικό θέμα». Όπως είπε «το θέμα είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό, στην καλύτερη δυνατή θέση και να έχει τις προσβάσεις ώστε να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που χρειάζονται επίλυση, ενώ δήλωσε πως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι για αυτόν τον λόγο θα γίνονται συσκέψεις ώστε να βρεθούν λύσεις, ενώ τόνισε ότι «προφανώς ο δήμος Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει με όλους τους τρόπους, από παραχωρήσεις εδάφους και οικοπέδων μέχρι με τη συμβολή των υπηρεσιών του», ώστε να υπάρχει επίλυση των θεμάτων «που σε μεγάλο βαθμό δεν είχαν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα». Συγκεκριμένα μίλησε για προβλήματα που προέκυψαν σήμερα «και ίσως θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί και επιλυθεί εδώ και καιρό».

Ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ σημείωσε ότι επιτέλους δρομολογήθηκαν κάποιες ενέργειες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην απαρχή των εξελίξεων του μουσείο. Όπως παρατήρησε όλοι οι φορείς της πόλης τάσσονται υπέρ του συγκεκριμένου έργου, αλλά «πρέπει κάποτε να αρχίσουμε». «Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει το έργο, απλά πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα», είπε χαρακτηριστικά. Έχουμε, όπως τόνισε, ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο έχει προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν «και να μην μείνουμε μόνο στα λόγια». Ο ίδιος μίλησε για το αίτημα επέκτασης του συμβολαίου για 99 χρόνια αλλά και για το θέμα των στρεμμάτων. "Δεν είναι δυνατόν να γίνει το μουσείο και να μη γίνει σωστό", είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα έργο το οποίο θα τιμήσει τη Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη (με αυτό το έργο) τιμά τους νεκρούς της.

Τέλος, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Ιδρύματος του μουσείου Ολοκαυτώματος Γιάννης Μπουτάρης διευκρίνισε ότι «εξαρχής γνωρίζαμε ότι υπήρχαν πάρα πολύ πολύπλοκες καταστάσεις», όμως όπως είπε είναι θέματα που λύνονται ενώ χαρακτήρισε πολύ ωραία την πρωτοβουλία Μητσοτάκη να ορίσει τον κ. Πικραμμένο υπεύθυνο επιβλέποντα για να προχωράνε και να λύνονται γρήγορα όλα τα θέματα που έχουν προκύψει. Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι καταστάσεις και να περιγραφούν σε μια πράξη η οποία θα καλύπτει όλα τα προβλήματα. Και αυτός από την πλευρά του είπε ότι το Μουσείο αυτό θα είναι το μουσείο της πόλης που τιμά την μνήμη των χαμένων συμπολιτών μας από τη ναζιστική θηριωδία και αναδεικνύει την παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός, προβλέπει ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα είναι ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο ύψους 32 μέτρων, κατασκευασμένο από μέταλλο και γυαλί.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη η γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ και ο Πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη Carsten Muller, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής, ο Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς από το υπουργείο Οικονομικών, ο Βασίλης Κασκαρέλης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Περικλής Νικολάου από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, μέλη του Ιδρύματος για το μουσείο κ.α.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
typosthes.gr