Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Καλύτερα και πιο γρήγορα ταξίδια με το τρένο.


Στην Ευρώπη, ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύει κάποιος είναι το ίδιο σημαντικός με τον προορισμό. Εδώ, άλλωστε, γεννήθηκε και το κίνημα flygskam με στόχο τη μείωση των πτήσεων για προστασία του περιβάλλοντος, με πρωτοπόρο την 17χρονη Greta Thunberg, το οποίο και είχε αποτέλεσμα:
το 2019, ο αριθμός των επιβατών για εσωτερικές πτήσεις στη Σουηδία μειώθηκε κατά 8%, σύμφωνα με την Swedavia, που διαχειρίζεται αεροδρόμια στη Σουηδία. Η τάση αυτή επεκτείνεται και στις αερογραμμές, με κάποιες να κάνουν περιβαλλοντικές κινήσεις και την KLM να προτείνει το ταξίδι με το τρένο για πιο κοντινές αποστάσεις, υποκαθιστώντας μια από τις πέντε καθημερινές της πτήσεις μεταξύ Άμστερνταμ και Βρυξελλών, με high-speed τρένο. Στο μεταξύ, η Γερμανία θα διπλασιάσει το φόρο των επιβατών για σύντομες πτήσεις το 2020, κάτι που συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι με ένα ταχύτατο δίκτυο τρένων στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, χωρίς ελέγχους εντός Σένγκεν, τα τρένα θα πρωταγωνιστήσουν στα ταξίδια μας από εδώ και πέρα. Αν και το κόστος εισιτηρίων είναι πιο υψηλό από τις low-budget αερογραμμές, δεν υπάρχουν περιορισμοί στις αποσκευές, συν του ότι απολαμβάνετε υπέροχη θέα στο ταξίδι σας, περνώντας μέσα από την εξοχή της Ευρώπης. 
Από τις 31 Μαρτίου, η Eurostar θα έχει απευθείας τρένα από το Άμστερνταμ στο Λονδίνο (δρομολόγια πραγματοποιούνται ήδη από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ), ενώ εμπειρία θα είναι και η νέα Excellence class στο ελβετικό Glacier Express, σε μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της Ευρώπης. Αυξάνεται, επίσης, η δημοτικότητα των νυχτερινών τρένων με 25% αύξηση στις κρατήσεις του 2019, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δυο νέες βερσιόν στα καλά του «χαρτιά»: το London-Penzace Night Riviera και το Caledonian Sleeper που ταξιδεύει από το Λονδίνο στα Highlands της Σκωτίας. 

Επιμέλεια: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
clickatlife.gr