Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Γιατί καθυστερεί η επέκταση του μετρό προς Πειραιά.

Μπορεί ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης να διαβεβαίωνε, επί των ημερών του, ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, οι τρεις πρώτοι σταθμοί (Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) θα τεθούν σε λειτουργία, όμως, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται πριν από το επόμενο καλοκαίρι.
Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου που υλοποιούν δύο διαφορετικές εταιρείες. 
Παραμένει αβέβαιο, εάν η διαλειτουργικότητα εξασφαλιστεί, έως το καλοκαίρι του 2020, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία 75 μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων και 66 πυλών εισόδου – εξόδου στους έξι σταθμούς του μετρό που αποτελούν την επέκταση προς τον Πειραιά, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες που απομένουν για το καλοκαίρι.

Σερί προβλημάτων

Το έργο της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά, που είναι προϋπολογισμού 730 εκατ. ευρώ, μετράει, ήδη, 30 μήνες καθυστέρηση. Κι αυτό εξαιτίας του εντοπισμού αρχαιολογικών ευρημάτων, απαλλοτριώσεων, ελλιπών υποβολών μελετών από τον ανάδοχο (J&P Άβαξ-Ghella-Alstom), της τετράμηνης διακοπής των εργασιών λόγω και των capital controls το 2015, μέχρι και της εύρεσης πυρομαχικών του β' παγκοσμίου πολέμου.
Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί περισσότερο από το 70% της γραμμής, ενώ, όπως είπε, χθες, ο κ. Καραμανλής, παρότι το έργο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2019, δεν είχε ούτε τα σκυροδέματα. Όσον αφορά τους τρεις τελευταίους σταθμούς (Μανιάτικα, Δημοτικό Θέατρο και Πειραιάς), αν και συμβατικά θα έπρεπε να ολοκληρωθούν το 2021, αυτό δεν είναι εφικτό. 

Το έργο

Η επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά περιλαμβάνει έξι σταθμούς (Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο), ενώ ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία J&P-Άβαξ - Ghella SpA - Alstom Transport.
Το έργο της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά είναι προϋπολογισμού 575 εκατ. ευρώ, με 450 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με την επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά θα εξυπηρετούνται καθημερινά πάνω από 132.000 επιβάτες, ενώ ο συνολικός χρόνος από το λιμάνι έως το αεροδρόμιο θα διανύεται με το μετρό μόλις σε 45 λεπτά. Με τη λειτουργία του έργου υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 23.000 Ι.Χ. οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 119 τόνους ημερησίως.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr