Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Σόιμπλε: Ναι στο τρένο, όχι στο αεροπλάνο.


ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τους Γερμανούς να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι αλλαγές θα προκύψουν λόγω του γεγονότος ότι θα ακριβύνουν τα καύσιμα μετά τον φόρο στις εκπομπές ρύπων, αλλά και από οικειοθελείς επιλογές των πολιτών.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προβλέψει μέτρα που θα αντισταθμίσουν, έως έναν βαθμό, το πλήγμα από τις αυξήσεις των καυσίμων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι μειώσεις στις τιμές εισιτηρίων για τρένο, που θα ισχύσουν από την αρχή του 2020, αλλά και η επιδότηση των μετακινήσεων για όσους οδηγούν πάνω από 21 χλμ. την ημέρα, για επαγγελματικούς λόγους. Το τελευταίο αυτό μέτρο έχει προξενήσει αντιδράσεις από τους Πράσινους, καθώς ουσιαστικά επιδοτεί την αυτοκίνηση, αλλά η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι βοηθάει στο να γίνουν αποδεκτά τα νέα μέτρα στην επαρχία, όπου συχνά απαιτείται η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε καθημερινή βάση.

«Δεν υπάρχει προστασία του κλίματος με μηδενικό κόστος», είπε ο Σόιμπλε στη Neue Osnabruecker Zeitung. «Μπορούμε να κατορθώσουμε να περάσουμε σε έναν τρόπο ζωής συμβατό με την προστασία του κλίματος. Στην Ιστορία έχουμε αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις. Αλλά θα ήταν λάθος να παρουσιάσουμε το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για το κλίμα ως κοινωνικό πακέτο», σημείωσε. «Θα πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή μας», προσέθεσε, θέτοντας ως παράδειγμα τον μαζικό τουρισμό. «Σίγουρα είναι μεγάλη ευτυχία να πεταγόμαστε στις Μαλδίβες ή στη Βενετία. Αλλά στο μέλλον θα πρέπει να απολαμβάνουμε αυτή την ευτυχία σε μικρότερες δόσεις».

Ο Σόιμπλε προσπέρασε τις διαμαρτυρίες για τα προτεινόμενα μέτρα. «Ολοι παραπονιούνται. Οποιος δεν παραπονιέται κάνει κάτι λάθος, γιατί δεν προστατεύει τα συμφέροντά του», σημείωσε ο τέως υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.

kathimerini.gr