Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Γαλλία: Απεργίες και ανήμερα των Χριστουγέννων.


Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν σταμάτησαν ούτε ανήμερα των Χριστουγέννων και ήδη εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα τους.

Η Τετάρτη 25η Δεκεμβρίου είναι η 21η ημέρα απεργίας στα μέσα μεταφοράς, με τα τρένα και το μετρό στο Παρίσι να λειτουργούν στο ρελαντί ή και καθόλου.
Σήμερα Πέμπτη τα προβλήματα στην κυκλοφορία θα παραμείνουν έντονα, με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας (TGV) στα δύο να εκτελεί δρομολόγια και μόνο πέντε γραμμές του μετρό εκ των 16 συνολικά να λειτουργούν στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να εφαρμόσει ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, στοχεύουν να συγχωνεύσουν σε ένα «καθολικό» σύστημα τα 42 υφιστάμενα συνταξιοδοτικά καθεστώτα και κυρίως να καταργήσουν τα «ειδικά καθεστώτα», όπως εκείνα του RATP (παρισινό μετρό) και του SNCF (σιδηρόδρομοι), που επιτρέπουν στους εργαζόμενούς τους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.
Ορισμένοι απεργοί μπόρεσαν να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους. «Υπό κανονικές συνθήκες, δεν γιορτάζαμε ποτέ τις δύο γιορτές» στο τέλος του έτους, εξηγεί ο ο Ραφί Καγιά, οδηγός τρένου και συνδικαλιστής, που παρέστη σε ένα «γεύμα των απεργών», που οργανώθηκε χθες στον σταθμό Γκαρ ντε Λιόν, στο Παρίσι.
Επόμενη σημαντική ημέρα για τους απεργούς είναι το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, με τη διοργάνωση μιας ημέρας αποκεντρωμένων κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, naftemporiki.gr