Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Ξεκίνησε η εντυπωσιακή «Χρυσή Γραμμή» του μετρό του Κατάρ .

Ξεκίνησε την δοκιμαστική της λειτουργία η «Χρυση Γραμμή» του Μετρό της Ντόχα, με 10 εντυπωσιακούς σταθμούς και τους πιο σύγχρονους συρμούς του κόσμου. 

Η «Χρυσή Γραμμή» γνωστή και ως «Ιστορική Γραμμή» του Μετρό διασχίζει την πρωτεύουσα του Κατάρ από Ανατολή σε Δύση, ακολουθώντας τα ίχνη της ιστορικής γραμμής της πόλης. 
Το μετρό της Ντόχα σε πρώτη φάση θα διαθέτει τρεις γραμμές μήκους 100 χιλιομέτρων με 37 σταθμούς, ενώ με την ολοκλήρωση και της 2ης φάσης, οι γραμμές θα αυξηθούν σε τέσσερις, φτάνοντας σε συνολικό μήκος τα 300 περίπου χλμ. και τους 100 σταθμούς. 
Η «Χρυσή Γραμμή» είναι το μεγαλύτερες αυτοτελές κομμάτι του συστήματος μετρό, είχε προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ και κατασκευάστηκε από κοινοπραξία με επικεφαλής την ΑΚΤΩΡ.
 
Οι σταθμοί σχεδιάστηκαν αντλώντας έμπνευση από την παλαιά αρχιτεκτονική του Κατάρ και τις παραδοσιακές σκηνές των Βεδουίνων

Το έργο κατασκευής της «Χρυσής Γραμμής» περιελάμβανε την κατασκευή υπόγειων σηράγγων συνολικού μήκους 23,3 χλμ. με διάμετρο 6,17 μέτρων, καθώς και 10 υπόγειων σταθμών εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, με υψηλής τεχνολογίας αυτοματισμούς, σύνθετα συστήματα εκαπνισμού των σταθμών σε περίπτωση φωτιάς και μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά και υδραυλικά συστήματα. 

Ξεχωριστή αρχιτεκτονική


Όλοι οι σταθμοί του μετρό έχουν κοινή αρχιτεκτονική αλλά ταυτόχρονα κάθε γραμμή διαφοροποιείται στα «σημεία». Για παράδειγμα στη «Χρυσή Γραμμή», το δάπεδο των σταθμών περιέχει αδρανή υλικά από πραγματικό χρυσό. Παράλληλα, τους τοίχους των σταθμών κοσμεί μεταλλικό χρυσό πλακάκι, ειδικά παρασκευασμένο για το Μετρό της Ντόχα.

Αντίστοιχα με το σύνολο των γραμμών του Μετρό της Ντόχα, η Χρυσή Γραμμή είναι επίσης σχεδιασμένη και κατασκευασμένη έτσι ώστε να αποτυπώνει μέσα από μια σύγχρονη απόδοση την πολιτισμική κληρονομιά, την παράδοση και το περιβάλλον του Κατάρ. 

Οι οροφές των 10 σταθμών της Χρυσής Γραμμής για παράδειγμα είναι σχεδιασμένες με «θολωτούς χώρους», οι οποίοι αντλούν την έμπνευση τους από την παλαιά αρχιτεκτονική του Κατάρ και τις παραδοσιακές σκηνές των Βεδουίνων. Άμεσες είναι και οι αναφορές στη βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα του Κατάρ παράδοση των «μαργαριταριών», καθώς όπως ακριβώς σε ένα όστρακο, κάτω από το απλό εξωτερικό των στεγάστρων εισόδου των σταθμών, κρύβεται ένα πλούσιο και γυαλιστερό εσωτερικό με πλήθος φωτιζόμενων γραμμών και ιριδίζοντα πλακάκια στο χρώμα της πέρλας. 

Οι χώροι των σταθμών αντλούν επίσης έμπνευση από τα παραδοσιακά Caravanserai, τους χώρους στους οποίους τα «καραβάνια» έκαναν στάση για ανάπαυση, κοινωνική συνεύρεση και ανάκτηση δυνάμεων στη διάρκεια του ταξιδιού τους, διαθέτοντας ειδικά διαμορφωμένο χώρο για προσευχή, καθώς και ποδόλουτρα – αναπόσπαστο μέρος της θρησκευτικής ιεροτελεστίας των μουσουλμάνων πριν την προσευχή.

Στις αποβάθρες των σταθμών επαναλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό η γεωμετρία των θόλων, ενώ έχουν ενσωματωθεί βιτρίνες που θα φιλοξενούν εκθέματα σχετικά με την ιστορία του Κατάρ.


insider.gr