Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Ιταλία: Ξύπνησαν οι μνήμες από την τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνιας.


Ισόβια ζήτησε η εισαγγελία για τον Τζιλμπέρτο Καβαλίνι, έναν από τους αυτουργούς της πολύνεκρης επίθεσης στον σταθμό της Μπολόνια στις 2 Αυγούστου 1980.

Σε ισόβια κάθειρξη ζήτησε η εισαγγελία να καταδικαστεί ο Τζιλμπέρτο Καβαλίνι ως αδιάψευστα συναυτουργός στη βομβιστική επίθεση των νεοφασιστών της NAR στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στις 2 Αυγούστου 1980,
μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της τρομοκρατίας στην Ιταλία, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 85 άνθρωποι κι είχαν τραυματισθεί πάνω από 200 άλλοι.
Κατά την ενάγουσα αρχή στο δικαστήριο της Αλεσάντρια, ο Καβαλίνι φέρει την ίδια ευθύνη με τους ήδη καταδικασθέντες Βαλέριο Φιοραβάντι, Φραντσέσκα Μάμπρο και Λουΐτζι Τσαβαρντίνι, καθώς μαζί με αυτούς συνυπέγραφε το ένοπλο πολιτικό πρόγραμμα της NAR και «δεν μπορεί να υπάρξει άλλη τιμωρία για το έγκλημά του» από την ισόβια κάθειρξη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τέσσερα στοιχεία είναι εκείνα που ιδιαιτέρως ενοχοποιούν τον Καβαλίνι. Το πρώτο είναι οι αποκαλύψεις του κύριου κατηγορούμενου για την βομβιστική επίθεση Μάσιμο Σπάρτι, «που ακόμη δεν έχουν διαψευσθεί» κατά την εισαγγελία, η δολοφονία στελέχους της επίσης νεοφασιστικής Terza Posizione για να μην προβεί σε αποκαλύψεις, το τηλεφώνημα του ίδιου του Τσαβαρντίνι στη φίλη του Τετσίλια Λορέτι να αναβάλει για τις 3 Αυγούστου, αντί για τις 2, το ταξίδι της στη Βενετία και τέλος το άλλοθι που είχαν κατασκευάσει ήταν πέρα για πέρα «ψευδές» και εντελώς παράλογο.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Καβαλίνι έρχεται να ξαναθυμίσει ένα επώδυνο επεισόδιο των «Μολυβένιων Χρόνων» του ’70, με τους συγγενείς των θυμάτων αφενός να δηλώνουν δικαιωμένοι από την πρόταση της εισαγγελίας και το ενδεχόμενο καταδίκης του, αλλά αφετέρου να ζητούν τη συνέχιση των ερευνών έτσι ώστε να έλθει στο φως ποιοι ήταν οι πραγματικοί «εντολείς» της πολύνεκρης αυτής επίθεσης.

.newsit.gr