Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Παρενοχλούσε Εβραίο πατέρα με τα παιδιά του στο μετρό και τους βοήθησε μια μουσουλμάνα.

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες η λεκτική επίθεση που εξαπέλυσε ένας άνδρας σε συρμό μετρό του Λονδίνου εναντίον ενός Εβραίου πατέρα, ο οποίος συνόδευε μάλιστα τα δύο μικρά παιδιά του. Η σκηνή του ρατσιστικού παραληρήματος του άνδρα, μπροστά σε δύο μικρά παιδιά, καταγράφηκε σε βίντεο, που οδήγησε μάλιστα στη σύλληψη του δράστη, όμως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.

Αυτό ωστόσο που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στο κοινό ήταν η θαρραλέα στάση μιας μουσουλμάνας, η οποία παρενέβη με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή του επιθετικού άνδρα από τον πατέρα και τα δυο του παιδιά.

Σύμφωνα με την Telegraph, το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, την ώρα που ο συρμός του μετρό ήταν γεμάτος κόσμο. Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ονόματι Chris Atkins, κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο τη σκηνή και τη δημοσιοποίησε στα social media, με την άδεια της οικογένειας.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένας ψηλός μαύρος άνδρας, με εμφανώς επιθετική στάση, να διαβάζει δυνατά στα δυο παιδιά και τον πατέρα τους (που έβλεπε για πρώτη φορά) εδάφια της Βίβλου που αναφέρονταν στους Εβραίους. «Έλεγε ότι η Βίβλος γράφει ότι οι Εβραίοι σκότωσαν τον Χριστό και ότι είναι όλοι δουλέμποροι. Ζω 20 χρόνια στο Λονδίνο και έχω συνηθίσει ανθρώπους να παραληρούν το μετρό. Όμως σύντομα κατάλαβα ότι επρόκειτο για μια άκρως αντισημιτική λεκτική επίθεση», εξήγησε ο Chris Atkins, το άτομο που τράβηξε το βίντεο. Όπως είπε, αυτό που σόκαρε τον ίδιο ήταν το γεγονός ότι ο άνδρας είχε βάλει τις φωνές στα μικρά παιδιά, μόνο και μόνο επειδή φορούσαν το κιπά. «Ηταν πραγματικά φρικτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Όπως μπορεί κανείς να δει στο κλιπ, ο πατέρας κρατάει αγκαλιά το ένα του παιδί, προσπαθώντας να το καθησυχάσει κατά τη διάρκεια της λεκτικής επίθεσης. Στη συνέχεια, βλέπουμε τις αντιδράσεις ορισμένων επιβατών του μετρό. Ένας άντρας προσπαθεί να παρέμβει και να σταματήσει τον ρατσιστή, ο οποίος αντιδρά με απειλές σωματικής βίας. Τότε, μια γυναίκα με χιτζάμπ αρχίζει να μιλάει στον εξαγριωμένο άντρα, επιπλήττοντάς τον και αποσπώντας του την προσοχή.

Το βίντεο έγινε viral στα social media, συγκεντρώνοντας χιλιάδες σχόλια και κοινοποιήσεις σε διάφορες πλατφόρμες. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων καταδίκαζαν την ρατσιστική στάση του άνδρα, ζητώντας την τιμωρία του, και επαινούσαν την θαρραλέα παρέμβαση της μουσουλμάνας. Η γυναίκα, που ονομάζεται Asma Shuweikh και είναι μητέρα δύο παιδιών, μίλησε στο πρακτορείο PA σχετικά με το περιστατικό. Όπως είπε, δεν θα δίσταζε να ξανακάνει το ίδιο αν βρισκόταν μπροστά σε μια παρόμοια σκηνή. «Θα ήθελα πολύ να είχαν παρέμβει περισσότερα άτομα, γιατί έτσι θα είχε αποφεχθεί πιθανόν η κλίμάκωση της κατάστασης», ανέφερε. Όπως εξήγησε, όταν είδε τον άνδρα να φωνάζει στα δύο παιδιά σκέφτηκε ότι, αν συνέβαινε το ίδιο και σ' εκείνη, θα ήθελε να την υπερασπιστεί κάποιος. Έτσι αποφάσισε να αρχίσει να του μιλά, για να αποσπάσει την προσοχή του από τους «στόχους» του.

Σύμφωνα με το BBC, o ύποπτος, του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου μετά από αναζήτηση που είχε ξεκινήσει η British Transport Police με τη βοήθεια της φωτογραφίας του.


Πηγή:Πρώτο Θέμα