Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Μετρό Θεσσαλονίκης: Καρέ καρέ η πρώτη επανατοποθέτηση μνημείου 35 τόνων.

Η Αυλόθυρα αποσπάστηκε το 2013 και φυλασσόταν προσωρινά το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή Καλοχωρίου


Επέστρεψε έπειτα από πέντε χρόνια το πρωί της Παρασκευής (1 Νοεμβρίου) η Αυλόθυρα του Παπάφειου Ιδρύματος, που είναι χαρακτηρισμένη ως νεότερο μνημείο, και η οποία αποσπάστηκε από το ομώνυμο ίδρυμα, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες του μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για την πρώτη επανατοποθέτηση μνημείου από την έναρξη εργασιών κατασκευής του μετρό στην πόλη. Η Αυλόθυρα αποσπάστηκε το 2013 και φυλασσόταν προσωρινά το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή Καλοχωρίου, όπου βρίσκονται οι θησαυροί οι οποίοι έχουν βρεθεί καθ’ όλη τη διάρκεια ανασκαφών του έργου.
Η μεταφορά του 35 τόνων μνημείου έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρακευής (1/11) για να διευκολυνθεί η διέλευσή του από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η αυλόθυρα τοποθετήθηκε στην είσοδο του Παπάφειου Ιδρύματος, όπου θα ακολουθήσουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης για την ανάδειξή του.

Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτίσματα της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην οδό Παπάφη, στο ανατολικό τομέα της πόλης. Θεμελιώθηκε το 1894 με δαπάνες του εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη και είναι έργο του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη.

Το κτίριο του Παπαφείου Ορφανοτροφείου διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα: ισόγειο και δύο ορόφους. Η κάτοψη διαμορφώνεται σε σχήμα «Ε». Υπάρχουν δε συμβολικές προεκτάσεις σύνδεσης με το όραμα της Ελεύθερης Ελλάδας, ενώ δεν λείπουν επιρροές από ευρωπαϊκά κτίρια παρόμοιας τυπολογίας.

Η κάτοψη ακολουθεί αυστηρό κάνναβο και άξονες συμμετρίας, οι οποίοι απαντούνται και στην οργάνωση των όψεων, όπου βρίσκει εφαρμογή το τρίπτυχο: βάση-κορμός-στέψη.

Η εταιρεία SLM services, ως υπεργολάβος του αναδόχου του έργου, ανέλαβε τη μεταφορά και την επανατοποθέτηση του μνημείου, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.


 

 ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ
ethnos.gr