Η φιλόδοξη ιδέα Hyperloop του Elon Musk δεν φαίνεται να πηγαίνει τόσο καλά όσο ήλπιζε ο ίδιος. Αυτή η νέα πρόταση για μετακινήσεις προτείνεται ότι θα είναι πολύ πιο γρήγορη από τα υπάρχοντα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ωστόσο τώρα το Hyperloop βρίσκει έναν ανταγωνιστή, που σχεδιάστηκε από ένα 13χρονο κορίτσι!
Η Caroline Crouchley από το Garden City της πολιτείας της Νέας Υόρκης, έχει σχεδιάσει μια οικονομικά βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική για το Hyperloop. Έχει προτείνει την κατασκευή πνευματικών σωληνώσεων δίπλα στις ήδη υπάρχουσες σιδηροδρομικές γραμμές. Η ιδέα της βασίζεται στη μετακίνηση μαγνητικών παλινδρομικών μηχανών, μέσω πνευματικών σωλήνων που συνδέονται μέσω ενός μαγνητικού βραχίονα με τα τρένα.
Το σύστημα που προτείνει, εξαλείφει την ανάγκη κατασκευής μίας ολόκληρης υποδομής, όπως αυτή που χρειάζεται το Hyperloop, ενώ επίσης ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών.
Μιλώντας στο CNN Travel, η Crouchley δήλωσε: «Έχω ξεχωρίσει τις μεταφορές ως κάτι για το οποίο θέλησα να δουλέψω γιατί εάν μπορούμε να κάνουμε τα τρένα πιο αποτελεσματικά, τότε μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα των αυτοκινήτων, των φορτηγών και των λεωφορείων στο δρόμο».
Η Crouchley εμπνεύστηκε την ιδέα της από τις καθημερινές μετακινήσεις του πατέρα και του αδελφού της, που χρησιμοποιούν το σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια έκανε μια εκτενή έρευνα για το Hyperloop και το Maglev.
Το Maglev είναι ένα ακρωνύμιο που αναφέρεται στη μαγνητική διεύρυνση. Πρόκειται για ένα σύστημα μεταφοράς των τρένων που αναπτύσσει δύο σειρές μαγνητών. Ένα σύνολο απωθεί τις ράγες και ωθεί το τρένο, ενώ το άλλο σύνολο χρησιμοποιεί την έλλειψη τριβής για να ωθήσει το τρένο προς τα εμπρός.
«Ο σχεδιασμός μου μπορεί να βασιστεί σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η ανάγκη για κινητήρα ντίζελ ή ηλεκτρικό μοτέρ, κάτι που καθιστά την αμαξοστοιχία ελαφρύτερη, ώστε να μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα», λέει η Crouchley.
Η εναλλακτική ιδέα για το Hyperloop έχει κερδίσει τη δεύτερη θέση στο ετήσιο 3M Young Scientist Challenge. Το επόμενο βήμα είναι να οικοδομηθεί ένα μεγαλύτερο μοντέλο και να αξιολογηθεί ο μηχανισμός λειτουργίας του σε μεγάλη κλίμακα.
secnews.gr