Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Δώρισε εκκλησάκι, αλλά… «ειρήνη υμίν» δεν ήρθε.

Επί δέκα χρόνια συγκέντρωνε τα χρήματα ο πρόεδρος της Λέσχης Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας

Όταν πριν από περίπου δέκα χρόνια ο Αποστόλης Καρκαλάς πρόεδρος της Λέσχης Σιδηροδρομικών Βόλου εκμυστηρεύτηκε στους συναδέλφους του ότι σκοπεύει να φτιάξει ένα εκκλησάκι μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό στη μνήμη όλων των σιδηροδρομικών που πέθαναν την ώρα του καθήκοντος, δεν ήταν όλοι σύμμαχοί του.
Ορισμένοι μάλιστα επιχείρησαν να βάλουν εμπόδια ακόμη και μέχρι πρότινος που έγινε καταγγελία στην Πολεοδομία του Βόλου για να αποτραπεί η τοποθέτησή του στον προαύλιο χώρο του σταθμού. Η καταγγελία έπεσε στο κενό, ωστόσο ενώ θα περίμενε κανείς όλοι να αναφωνήσουν «ειρήνη υμίν» ακόμη και σήμερα το εκκλησάκι αυτό αποτελεί σημείο τριβής στους κόλπους των σιδηροδρομικών.
Ο πρόεδρος της Λέσχης Σιδηροδρομικών όμως δεν το έβαλε κάτω. Ευρώ - ευρώ, χωρίς να επιβαρύνει κανέναν, μάζευε υπομονετικά επί μία δεκαετία τουλάχιστον χρήματα για να φτάσει στον στόχο του και να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία των συναδέλφων του.
Παράλληλα ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας επί θητείας του πρώην προέδρου Δημ. Νικολάου κινούσε όλες τις διαδικασίες σε συνεννόηση με τη ΓΑΙΑ - ΟΣΕ και τον ΟΣΕ ώστε να δοθεί το πράσινο φως.
«Οι προσπάθειές μας δεν ήταν πάντα ανέφελες», θα πει ο κ. Νικολάου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Υπήρξαν φορές που ο συνάδελφος δέχτηκε λεκτικές επιθέσεις από τον τότε προϊστάμενο, που δεν είχε δει με καλό μάτι αυτή την πρωτοβουλία και ο οποίος ακόμη και μέχρι πρότινος προσπαθούσε να προκαλέσει προσκόμματα για να μην τοποθετηθεί το εκκλησάκι στον χώρο του σταθμού. Τελικά δεν το κατάφερε», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου.
Το εκκλησάκι από τον περασμένο Ιούλιο τοποθετήθηκε στο προαύλιο του σταθμού και αποτελεί το «καμάρι» των σιδηροδρομικών και φυσικά του κ. Καρκαλά στον οποίο οι συνάδελφοί του «χρωστάνε» ευγνωμοσύνη, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου.
Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο της Λέσχης Σιδηροδρομικών εξαίροντας ότι «σε πείσμα κάποιων που είχαν αντίθετη άποψη ένα όνειρο ζωής των ενεργεία και συνταξιούχων σιδηροδρομικών, που είναι αφιερωμένο στους σιδηροδρομικούς που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Μπράβο γιατί βρήκες τη δύναμη και τα κατάφερες».
Ο κ. Νικολάου μαζί με τα εύσημα αφιέρωσε στον κ. Καρκαλά ένα ποίημα με επίκεντρο το εκκλησάκι φυσικά από το οποίο βέβαια δεν λείπουν οι βολές απέναντι σε όσους διαφώνησαν: «Εις τον σταθμό του Βόλου εκεί, βρίσκεται εκκλησιά ερημική, το σήμαντρό της δεν χτυπά, δεν έχει ψάλτη, ούτε παπά. Ένα καντήλι θαμπερό και έναν πέτρινο σταυρό το εκκλησάκι το φτωχό. Αλλά ο διαβάτης όταν περνά στέκεται και το προσκυνά και με ευλάβεια πολλή τον άσπρο του σταυρό φιλεί. Σταθμάρχης ποιητής, μηχανικός αθεόφοβος και πρώην διευθυντής το βλέπουν και φθονούν. Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα βγαίνουν και το διαλαλούν. Μικρό εκκλησάκι έχτισα σ’ όποιον Χριστό πιστεύει να ανάβει ένα κερί. Αν σ’ Αλλάχ πιστεύετε βρείτε και σεις τη δύναμη να φτιάξετε, ναι τζαμί».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
taxydromos.gr