Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Η παλιά μηχανή στον ΟΣΕ της Πάτρας όταν δεν ήταν... κόκκινη!

Έχετε δει την παλιά μηχανή στον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ, στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας, τόσο περιποιημένη και όμορφα φροντισμένη, όπως στην φωτογραφία; 
Μάλλον όχι. Κι αν την έχετε δει για πολύ λίγο. Δύο με τρεις μέρες όταν κατά περιόδους την έχουν βάψει τα συνεργεία. Ύστερα γίνεται και πάλι "τρικολόρ" από τους γνωστούς - αγνώστους, ενώ τα τελευταία χρόνια την βλέπουμε κόκκινη. 

Η φωτογραφία ανέβηκε στη σελίδα Patras Photos Old Special από τον Πέτρο Νύχτα και είναι από το Troxoi - Wheels. Η εικόνα είναι από το 1980 και μετά πιθανότατα. Η παλιά μηχανή, ωραία βαμμένη, δίπλα από τον σιδηροδρομικό σταθμό. 

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαστε από τον Χρήστο Κατσάμπα στην ίδια σελίδα η ανακατασκευή της εν λόγο μηχανής καθώς και των μηχανών που βρίσκονται στο σταθμό Καλαβρύτων και Καλαμάτας καθώς και του βαγονιού μεταφοράς του βασιλιά που βρίσκεται στο μουσείο του ΟΣΕ στην Αθήνα, έγινε κατά την τετραετία 1976 - 1980.

Υπεύθυνη της ανακατασκευής ήταν μία ομάδα από τεχνικούς του ΟΣΕ Πάτρας με επικεφαλής τον Θοεφάνη Κατσαμπά οι οποίοι παρέδωσαν τις μηχανές στους παραπάνω σταθμούς τον Αύγουστο του 1980.
Από τότε και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 η μηχανή στον σταθμό της Πάτρας είχε τον παραπάνω χρωματισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο από το 2015 και μετά η μηχανή βάφτηκε σε κόκκινο χρώμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετική διαμαρτυρία στον δήμο. 

Πάντως δεν μπορείτε να πείτε. Η παλιά μηχανή, στα φυσικά της χρώματα, έκανε τη διαφορά τότε στο συγκεκριμένο σημείο της Πάτρας και αποτελούσε σημείο αναφοράς. Και θα την έκανε και τώρα αν γνώριζε την ανάλογη φροντίδα, τόσο αυτή, όσο και ο χώρος που την περιβάλλει. 


patrasevents.gr