Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Δύο χρόνια πεσμένη η γέφυρα στον ποταμό Κομψάτο.


Δύο χρόνια έχουν περάσει, πολλά έχουν αποκαλυφθεί από τον «Χ»

«Πτώση της γέφυρας που βρίσκεται κοντά στον Πολύανθο, γνωστή κι ως γέφυρα Κομψάτου σημειώθηκε τις προηγούμενες ώρες.

 Άνθρωποι από τον Ίασμο είχαν ειδοποιήσει προ ημερών τη δημοτική αρχή περί της επικινδυνότητας της γέφυρας και δηλώνουν ευτυχώς δεν είχαμε θύματα». Τάδε έφη ο «Χρόνος» στις 10 Σεπτεμβρίου του ’17.

Τότε, μέσα σε μία νύχτα (9 προς 10 Σεπτεμβρίου), ευτυχώς δίχως θύματα, κατέρρευσε η γέφυρα που ενώνει Πολύανθο και Ίασμο, επί του πρωτεύοντος επαρχιακού δικτύου. Έκτοτε – μετά από τις απαραίτητες μετρήσεις – δόθηκε σε κυκλοφορία για οχήματα κάτω των 10τόνων η παλιά γέφυρα Κομψάτου, ενώ επίσης άνοιξε η έξοδος «Σώστη» στην Εγνατία Οδό, προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Η πιο σημαντική υποδομή, όμως, παραμένει ακόμη στα συντρίμμια, με τα παράπονα των κατοίκων να είναι καθημερινά και πλήρως δικαιολογημένα.

Αφότου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έκρινε παράνομη την απευθείας ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης της γέφυρας και εξεύρεσης αιτιών πτώσης από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ στο ΤΕΕ Θράκης (λίγους μήνες μετά την πτώση), εκκίνησαν διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη μελετητή. Στα μέσα του ’19 εντέλει βρέθηκε ο οριστικός ανάδοχος για την μελέτη, ο οποίος ανέλαβε μόνο – σύμφωνα με την σύμβαση – την μελέτη αποκατάστασης κι όχι διερεύνησης αιτιών πτώσης. Τα αίτια της πτώσης, πλέον, διερευνώνται μόνο μέσω της εισαγγελικής οδού.

Τα πορίσματα της μελέτης αναμένονται αυτό το διάστημα, για να δούμε εάν θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου καινούργια γέφυρα ή απλώς το κομμάτι του έπεσε. Επίσης για το κομμάτι που είναι εδώ και δύο χρόνια πεσμένο (και υπάρχουν σαφή έγγραφα από τον ΟΣΕ που ζητούσαν όλο αυτό το διάστημα την απομάκρυνσή του), αυτό αναμένεται προσεχώς, εν έτει 2019 (ίσως κι εν έτει 2020) να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος στον «Χ» αναμένεται έως το τέλος της χρονιάς η προκήρυξη του έργου.

Εμείς στον «Χ» - έχοντας καταγράψει σε πρώτο χρόνο την πτώση και κατ’ αποκλειστικότητα τις μείζονες εξελίξεις γύρω από αυτή την υποδομή – απλώς ελπίζουμε η γέφυρα να μην τα εκατοστίσει.

Διονύσης Βοργιάς
xronos.gr