Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Υπήρχε τάγμα σιδηροδρομικών; Τι απέδειξε η έρευνα του Δημάρχου Αμπελοκήπων.

Και όμως υπήρχε. Παλαιοτέρα το τάγμα σιδηροδρομικών, με ονομασία 622,  σκοπό είχε να υποβοηθά το έργο του σιδηροδρόμου. 
Αν και οι πληροφορίες είναι ελάχιστες πληροφορηθήκαμε ότι στο τάγμα αυτό, όλο το προσωπικό ήταν εκπαιδευμένο και ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του είτε σε καιρούς πολέμου είτε σε ειρηνική περίοδο.

 Με τις ειδικότητες που είχε κάλυπτε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του σιδηροδρόμου. Υπήρχαν μηχανοδηγοί, εργάτες γραμμής, προσωπικό ελιγμών, σταθμάρχες και άλλοι κλάδοι. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρόσφορα αυτού του τάγματος σε πολεμικές περιόδους που η ανάγκες του στρατού ήταν πολύ μεγάλες. Το τάγμα αυτό όπως μας πληροφόρησε ο κ. Τάτσικας Βαϊος βρισκόταν στην περιοχή της Μενεμένης από το 1934. Εγώ ήμουνα στο τάγμα αυτό μας λέει ο κ. Τάτσικας από 18 χρονών πριν ακόμα πάω φαντάρος. "Ξεκίνησα με την ειδικότητα του βοηθού θερμαστή και αργότερα πήγα στις τηλεπικοινωνίες του ΣΕΚ τότε. Στην αρχή ήμουν με σύμβαση και αργότερα μονιμοποιήθηκα. Εκεί ήταν σαν μια σχολή είχε λόχους ήταν οργανωμένο τάγμα". Ο κ. Τάτσικας  θυμάται έντονα τα χρόνια της κατοχής που δούλευε στις τηλεπικοινωνίες του ΣΕΚ την περίοδο εκείνη.

Μετά από έρευνα του ο Δήμος Αμπελοκήπων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό το τάγμα στρατοπέδευε στο στρατόπεδο του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» που βρίσκεται στα σύνορα Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Σε σημείωμα του με τίτλο Η ΙΣΤΟΡΙΑ TOY ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ «ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Λάζαρος Κυρίζογλου γράφει:

«Επειδή η μνήμη η ιστορική πρέπει να σώζεται, ανέλαβα ως δήμαρχος και ως πολίτης αυτού του τόπου μια προσπάθεια και με ιδιαίτερη ικανοποίηση δημοσιοποιώ προς όλους τους κατοίκους του δήμου μας τα θετικά αποτελέσματά της. Έχουμε στα χέρια μας, επιτέλους γνωρίζουμε, την ιστορία του Στρατοπέδου «Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Η αρχική έκταση του χώρου του Στρατοπέδου (μαζί με τον χώρο του Δημοτικού σταδίου, των σχολείων και των εργατικών κατοικιών) ήταν 253.427 μ2.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στο από 26-1-1926 διάγραμμα της Γ΄Δνσεως Μηχανικού αναφέρεται η έκταση του Στρατοπέδου ως Στρατόπεδο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ.
Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Στρατόπεδο έφερε την ονομασία Στρατόπεδο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ, από το γεγονός ότι στο Στρατόπεδο στρατωνιζόταν ένα (1) Σύνταγμα Ασφαλείας Σιδηροδρόμων και Σκαπανέων.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στο Στρατόπεδο στρατωνιζόταν Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Από αυτά τα στρατεύματα κατασκευάσθηκαν εντός του Στρατοπέδου μεταξύ των άλλων και υπόγειες δεξαμενές καυσίμων (βενζίνης και πετρελαίου), οι οποίες όμως καταστράφηκαν από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους.
Μετά την απελευθέρωση, το 1944 εγκαταστάθηκε στο Στρατόπεδο μια (1) Αγγλική Μονάδα Εφοδιασμού Καυσίμων δύναμης περίπου μιας (1) Διμοιρίας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήσαν ινδοί και η οποία έφερε την ονομασία «2α ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ».
Το Φεβρουάριο του 1945 ιδρύθηκε, με την καθοδήγηση των Άγγλων, μια (1) Ελληνική Μονάδα Καυσίμων δύναμης περίπου 40 ανδρών με την ονομασία «ΑΠΟΘΗΚΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΤΥΠΟΥ Γ» η οποία συνυπήρχε μαζί με την Αγγλική Μονάδα.
Το Μάρτιο του 1946 διαχωρίστηκαν η Ελληνική από την Αγγλική Μονάδα σε ανεξάρτητες και έκτοτε η «ΑΠΟΘΗΚΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΤΥΠΟΥ Γ» μετονομάσθηκε σε ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.
Το 1947 απεχώρησαν οι Άγγλοι.
Το 1948 εγκαταστάθηκε στο Στρατόπεδο ένας ΛΟΧΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και ένας ΛΟΧΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ.
Το 1956 με διαταγή του Γ΄ΣΣ (ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ) το Στρατόπεδο ονομάζεται «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ».
Τον Οκτώβριο του 1960 μετασταθμεύει από το Στρατόπεδο η ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ και στη θέση της εγκαθίσταται ένας ΛΟΧΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ.
To 1960 αρχίζει η κατασκευή των κτιρίων της ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ και ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου 1962 οπότε και η Μονάδα εγκαθίσταται στο Στρατόπεδο.
Τον Απρίλιο του 1979 εγκαθίσταται στο Στρατόπεδο ένα ΤΑΓΜΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ.
Την εποχή εκείνη στο Στρατόπεδο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ στρατωνίζονταν συνολικά οι πιο κάτω Μονάδες:
Α. ΤΑΓΜΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ
Β. ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΜΗΜΑΤΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
Γ. ΛΟΧΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Δ. ΛΟΧΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ε. ΛΟΧΟΣ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ
Σήμερα στο Στρατόπεδο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ παραμένει προσωρινά μια μονάδα (ΑΠΟΘΗΚΗ ΒΑΣΕΩΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ) ενώ από τις υπόλοιπες Μονάδες άλλες διαλύθηκαν, άλλες μεταστάθμευσαν σε άλλες περιοχές και ο χώρος (141.000 τ.μ.) αποδεσμεύθηκε υπέρ του δήμου Αμπελοκήπων για χρήσεις κοινής ωφέλειας σύμφωνα με το νομίμως εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου μας».

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης