Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Ζέρβας: Αυτό είναι το όραμα μου για τη Θεσσαλονίκη.


«Καθήκον και χρέος μας είναι να φτάσουμε τη Θεσσαλονίκη στην ακμή που της αρμόζει. Να την μετατρέψουμε σε μία πόλη πρότυπο, μία πόλη που θα αξίζει να τη ζεις, να την επισκέπτεσαι, να δημιουργείς και να εργάζεσαι σε αυτή», τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας του ως 61ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Μίλησε για τη Θεσσαλονίκη, την ιστορία της και το όραμά του για το μέλλον της, ενώ έστειλε και μηνύματα ενότητας, προαναγγέλλοντας ότι διοικητικό σχήμα που επέλεξε «επιβεβαιώνει την πρόθεση να πορευτούμε όλοι μαζί».

Στην τελετή παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός συνεχάρη δημόσια τον εκλεγμένο δήμαρχο και όλους του δημοτικούς συμβούλους. Οι εκλογές έχουν τελειώσει τώρα είναι η ώρα της δημιουργίας και του έργου, είπε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση του Μητσοτάκη τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, «είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες να αφήσουμε οριστικά στο χθες κάθε τεχνητή διαχωριστική γραμμή». Για τον νέο δήμαρχο είπε: Πιστεύω ότι ο Ζέρβας είναι άξιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει σχέδιο και όραμα για τη συμπρωτεύουσα. Μοιραζόμαστε το στόχο η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη φωτεινή με ανοιχτούς ορίζοντες, ανοιχτές προοπτικές για όλους τους πολίτες, χωρίς καμία διάκριση, πόλη καθαρή που αξίζει να δεις και που αξίζει να ζεις. Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι αυτή η τετραετία θα είναι μια τετραετία ανάτασης αναγέννησης και προοπτικής για την πανέμορφη Θεσσαλονίκη.

Μετά την ορκωμοσία υπεγράφη το πρακτικό ορκωμοσίας και παραδόθηκε το Διάσημο από τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ενώ μετά την ομιλία του κ. Ζέρβα ακολούθησε η ορκωμοσία των δημοτικών συμβούλων, προέδρων και συμβούλων κοινοτήτων, τόσο με θρησκευτικό όσο και με πολιτικό όρκο.

Το παρών στην τελετή ορκωμοσίας τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και έξω από αυτήν όπου είχε στηθεί ειδική εγκατάσταση για την παρακολούθησή της μέσω οθόνης, έδωσαν πολλοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συγγενείς και φίλοι των δημοτικών συμβούλων και πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Η ομιλία Ζέρβα

Στην ομιλία του ο νέος δήμαρχος έκανε λόγο για την εποχή των πόλεων και για το ρόλο της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού οικονομίας, εμπορίου, εκπαίδευσης, έρευνας, και καινοτομίας

Στο χέρι μας είναι -ευκαιρία και χρέος μαζί- να το κάνουμε να μην ακούγεται ως κοινοτοπία και πολιτικαντισμός, αλλά ως ένα θαύμα: το success story της Θεσσαλονίκης, το επίτευγμα της δικής μας γενιάς, τόνισε.

Ερχόμαστε να χτίσουμε όχι να γκρεμίσουμε

«Ερχόμαστε για να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε. Ερχόμαστε για να ενώσουμε την πόλη και όχι να τη χωρίσουμε. Αρκετά με τους διχασμούς, αρκετά με τις ρηχές αντιπαραθέσεις, με τους διαγκωνισμούς που έχουν επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχή της πόλης», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο νέος δήμαρχος. 
Όπως είπε, έδωσε ήδη το σήμα αμέσως μετά τις εκλογές καλώντας κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου για συνεργασία σε κάθε επίπεδο. «Θα δείτε σε λίγες μέρες ότι το διοικητικό σχήμα που επέλεξα επιβεβαιώνει την πρόθεση να πορευτούμε όλοι μαζί.
Όλα αυτά, άλλωστε, τα έλεγα προεκλογικά, τα πίστευα τότε τα πιστεύω σήμερα και δεν σκοπεύω να μετακινηθώ ούτε εκατοστό από απόψεις, από αρχές», υπογράμμισε.

Ήρθε η ώρα να συμμαχήσουμε

«Ήρθε η ώρα να συμμαχήσουμε για τη Θεσσαλονίκη μας, όχι μόνο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και το πολιτικό προσωπικό της πόλης, ο διοικητικός μηχανισμός του Δήμου οι ίδιοι οι πολίτες! Γιατί ήρθε επιτέλους η ώρα να τελειώσουμε με τα αυτονόητα! Ήρθε η ώρα ενωμένη αυτή η πόλη να κάνει ξανά μεγάλα βήματα μπροστά», τόνισε ακόμη.

Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε σήμερα μια πορεία διαφορετική, μια πορεία ανάταξης, όπως είπε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι αίτημα των Θεσσαλονικέων μόνο προς το νέο Δήμαρχο. Είναι αίτημα όλων των πολιτών προς όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, προς όλες τις παρατάξεις, προς όλους εμάς που θα διαχειρισθούμε όποια εξουσία διαθέτουμε τα επόμενα 4 χρόνια!

Η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος

Μίλησε ακόμη για τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με παρελθόν που «έρχεται από πολύ μακριά και θα φτάσει μακριά».

Ανακοίνωσε ότι η Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τρόπο μοναδικό, ενώ θα τιμήσει και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή το 2022.

Όμως, παράλληλα με τη μνήμη και την απόδοση τιμής στο παρελθόν θα κοιτάξουμε το μέλλον, πρόσθεσε ο νέος δήμαρχος, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει: μία smartcity, που θα αλλάξει αυτό που πιστεύει ο Έλληνας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μπορεί να γίνει μία zero waste πόλη. Μπορεί να γίνει τόπος φιλοξενίας μεγάλων πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και αθλητικών events που θα αφήνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Θα δανειστούμε γνώση και τεχνογνωσία, θα εφαρμόσουμε καλές πρακτικές από πόλεις που τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά. Θα εργαστούμε, θα αγωνιστούμε, θα διεκδικήσουμε, θα οργανώσουμε, και θα αξιοποιήσουμε τους πόρους σωστά και ορθολογικά. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, ό,τι χρειάζεται. Γιατί θέλουμε στο τέλος της τετραετίας η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη διαφορετική, μια πόλη περήφανη και πρωταθλήτρια!

Το όραμα

Ο κ. Ζέρβας μίλησε ακόμη για το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη. Tο δικό μου όραμα είναι μία πόλη με Μετρό, με ανακαινισμένο αεροδρόμιο, με λιμάνι σε αναπτυξιακή τροχιά, μία πόλη με αναπλασμένη τη ΔΕΘ, με αυξητικές τάσεις στον τουρισμό, στον υψηλού επιπέδου τουρισμό, με πράσινο και αστικές συγκοινωνίες – χερσαίες και θαλάσσιες, μία πόλη με σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, με χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με υποδομές, νέα γήπεδα, ποδηλατόδρομους. Με ευταξία και με σοβαρή οικονομική δραστηριότητα. Μία πόλη που δεν θα διχάζεται σε προοδευτικούς και συντηρητικούς ούτε θα υπηρετεί την μία ατζέντα έναντι της άλλης για λόγους μικροπολιτικούς. Μια πόλη που θα παρακολουθεί κάθε εξέλιξη, θα σέβεται τα δικαιώματα όλων, θα είναι φιλόξενη, ανεκτική, με ισχυρή εθνική ταυτότητα και ταυτόχρονα ανοιχτή σε κάθε νεωτερισμό και νέο ρεύμα. Η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού και των επιστημών, που θα έχει παράλληλα σοβαρή οικονομική δραστηριότητα. Η Θεσσαλονίκη των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης, του κοσμοπολιτισμού αλλά και της ελληνικότητας. Η Θεσσαλονίκη των επενδύσεων αλλά και των κατοίκων της, μία κανονική ευρωπαϊκή μητρόπολη.

Εξέφρασε την μεγάλη συγκίνηση για την τιμή που του επιφύλαξε ο λαός της Θεσσαλονίκης και για τον όρκο που δόθηκε σήμερα. «Θέλω να ξέρετε ότι αποτιμώ κάθε ψήφο προς το πρόσωπο μου ως μία δέσμευση προς τους συμπολίτες μου που συναντώ και θα συναντώ καθημερινά στις γειτονιές της πόλης μας», υπογράμμισε.
Μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο, σημείωσε ότι νοιώθει στους ώμους του το βάρος της οικογενειακής του ιστορίας που είναι συνδεδεμένη με την προκοπή των Ηπειρωτών, με τους εθνικούς αγώνες για τη Μακεδονία, με τη θυσία της Μικρασίας, με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό με την οικονομία και την ανάπτυξη της πόλης.

Η αναφορά στον Κένεντι

Ο νέος δήμαρχος έκλεισε την εναρκτήρια ομιλία του με μια τελευταία κουβέντα, μικρή παράφραση μιας παραίνεσης του προέδρου Κένεντι:

«Σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πόλη σου κι όχι τι μπορεί να κάνει η πόλη σου για σένα». Αυτό το μήνυμα που εκπέμπω προσωπικά εδώ και χρόνια, αυτό το μήνυμα που αποτέλεσε και το σύνθημα της δημοτικής μας ομάδας δεν είναι μια απλή φράση για εμένα, για μάς. Είναι η συλλογική μας ευθύνη που πρέπει να μας ακολουθεί διαρκώς. Είναι η ανάγκη να υπερβούμε τον εαυτό μας και τις εσφαλμένες νοοτροπίες. Είναι η πεποίθηση ότι μόνο με τη συνεργασία και τη συνευθύνη όλων μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

«Είμαστε εδώ! Είμαστε έτοιμοι! Και είμαστε όλοι μαζί! Από αύριο, λοιπόν, λιγότεροι λόγοι και περισσότερο έργο. Θέλω από εσάς 3 πράγματα: δουλειά, δουλειά και δουλειά!».

Μετά την ορκομωσία, ακολούθησε δεξίωση στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου, παρουσία πλήθος κόσμου. 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 
typosthes.gr