Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

O Σιδηροδρομικός σταθμός Basmane της Σμύρνης.



Ο σιδηροδρομικός σταθμός Basmane είναι κατασκευασμένος σε τρισδιάστατη, συμμετρική και φανταστική υψομετρική διαμόρφωση του κεντρικού τμήματος της κύριας εισόδου.
Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει αίθουσα αναμονής, πλατφόρμες και διοικητικά γραφεία, καθώς  εργαστήρια, κατοικίες και υπηρεσίες. Μια ορθολογική προσέγγιση κυριαρχεί στις εσωτερικές λύσεις του σταθμού. Υπάρχει αίθουσα αναμονής, διοικητικές μονάδες και όγκοι υπηρεσιών και στις δύο πλευρές της κύριας αίθουσας που έχουν πρόσβαση από την είσοδο. Από την κύρια αίθουσα μέχρι τις πλατφόρμες. Η στέγη που καλύπτει το τμήμα της πλατφόρμας μεταφέρεται με ψαλίδι σιδήρου που φέρει δύο πεπλατυσμένες θόλους που διέρχονται από ένα άνοιγμα περίπου είκοσι τριών μέτρων και έχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την περίοδο.

Ο σταθμός σχεδιάστηκε από τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα Gustave Eiffel (αρχιτέκτονα του Πύργου του Άιφελ (που ονομάστηκε μετά τον πύργο) και χτίστηκε από τη γαλλική εταιρεία Regie Generale το 1876. Το κτίριο είναι παρόμοιο με το σταθμό Lyon, που χτίστηκε στις ίδιες ημερομηνίες.

raillynews.com