Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Με το βλέμμα στα τρένα το Αμβούργο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο μεγαλύτερος γερμανικός λιμένας και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, σε όρους διακίνησης εμπορευματικών αγαθών, αναδεικνύεται και ως κορυφαίο «rail port».

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 από τους τερματικούς σταθμούς του Αμβούργου διακινήθηκαν μέσω σιδηροδρόμου εμπορευματικά φορτία 12,5 εκατ. τόνων. Τα εμπορεύματα διακινήθηκαν από και προς προορισμούς τόσο εντός όσο και εκτός Γερμανίας, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Ασίας.

Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 7,7% σε σχέση με το περασμένο έτος σε όρους όγκου διακινηθέντων φορτίων, ενώ η αύξηση του απόλυτου αριθμού των διακινηθέντων εμπορευματοκιβωτίων από τους τερματικούς σταθμούς του Αμβούργου -πάντα μέσω σιδηροδρόμου- άγγιξε το εντυπωσιακό 13,6%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η αύξηση αποδίδεται από τη μία στις νέες liner συνδέσεις του Αμβούργου με λιμένες των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, και από την άλλη στην αύξηση των διαθέσιμων σιδηροδρομικών συνδέσεων εντός Γερμανίας, αλλά και μεταξύ Γερμανίας και ευρωπαϊκών χωρών αλλά και της Κίνας.

Να σημειωθεί ότι σε καθημερινή βάση σχεδόν 200 εμπορικά τρένα αναχωρούν/αφικνούνται στο Αμβούργο, με συνολικά πάνω από 5.000 βαγόνια, ενώ στην σιδηροδρομική αγορά του λιμένα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 150 εταιρείες.

Για τον Axel Mattern, Joint CEO του Port of Hamburg Marketing – HHM, ο λιμένας του Αμβούργου επενδύει στο σιδηρόδρομο, καθώς θεωρείται ως το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς και διακίνησης αγαθών, με αυξανόμενη σημασία για την σύνδεση των λιμένων με την ενδοχώρα τους.

naftikachronika.gr