Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Στο χάος απειλούν να βυθίσουν τα αστικά τραίνα της Μελβούρνης, οι εργαζόμενοί τους.

Απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Metro Trains, αν η εταιρία συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της στα αιτήματά τους

Στο χάος απειλούν να βυθίσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες της Μελβούρνης οι εργαζόμενοι της Metro Trains, προκαλώντας την ταλαιπωρία εκατομμυρίων επιβατών, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Rail Tram and Bus Union – RTBU) κατέθεσε αίτηση για την διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων στην Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων (Fair Work Commission) διαρκείας 4-48 ωρών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου RTBU και της εταιρίας Metro Trains, που είναι αρμόδια για τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου της Μελβούρνης, για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες και συνεχίζονται, ωστόσο εκπρόσωποι των συνδικάτων και εργαζόμενοι της Metro δηλώνουν ότι αυτές βρίσκονται σε «συγκρουσιακή τροχιά» και η επίτευξη συμφωνίας έως τις 30 Ιουνίου που λήγει η παρούσα συλλογική σύμβαση, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους και τα όσα θα προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση άρχισαν τον Φεβρουάριο, αλλά, όπως ανέφερε η γραμματέας του Συνδικάτου RTBU, Luba Grigorovitch, «οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν απογοητευθεί από την πορεία τους καθώς η διοίκηση της Metro επιδεικνύει αδιαλλαξία σε πολλές βασικές αξιώσεις τους, και θέλουν να δουν κάποια πρόοδο προς την επίτευξη της νέα συμφωνίας».

Την Τετάρτη το βράδυ τα μέλη του συνδικάτου έλαβαν μήνυμα σχετικά με την αίτηση για την διενέργεια απεργιακών κινητοποιήσεων και εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ψηφίσουν για το αν θα προχωρήσουν σε απεργίες.

«Τα μέλη μας έχουν καταστήσει σαφές στη διοίκηση της Metro ότι προτεραιότητά τους είναι να διατηρήσουν τις υπάρχουσες προβλέψεις της συλλογικής τους σύμβασης και να επιτύχουν αύξηση των μισθών τους» είπε η γραμματέας του RTBU, προσθέτοντας ότι ο στόχος των απεργιακών κινητοποιήσεων θα είναι η Metro και όχι οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Η Metro πρέπει να κατανοήσει την αξία των εργαζομένων της που εργάζονται σκληρά για την μεταφορά των επιβατών και διαβεβαιώνω τους επιβάτες ότι η απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι η ύστατη λύση καθώς συνεχίζουμε την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας» κατέληξε η Grigorovitch.

O εκπρόσωπος Τύπου της Metro Trains τώρα αρκέστηκε μόνο στο να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται «καλή τη πίστη» και ότι η διοίκηση της εταιρίας είναι βέβαιη ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία.

Η τελευταία απεργία των εργαζομένων στα τραίνα της Μελβούρνης έλαβε χώρα στα τέλη του 2015 με το προσωπικό της Metro, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών και χειριστών, να κατεβαίνει σε απεργία, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συλλογικής τους σύμβασης είχαν και πάλι βρεθεί σε αδιέξοδο.

Μετά από μερικές εβδομάδες, επιτεύχθηκε συμφωνία και υπογράφτηκε η νέα συλλογική τους σύμβαση που όπως προαναφέραμε λήγει στις 30 του Ιούνη.

neoskosmos.com