Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Ηλεκτρικό Πατίνι: Απαραίτητη ή όχι η ασφάλιση πρόκλησης υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών προς τρίτους;





 Με αφορμή την προκαταρτική έρευνα που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα ηλεκτρικά πατίνια που κυκλοφορούν στην Θεσσαλονίκη αλλά και τα διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρουν τραυματισμούς και ατυχήματα, το nextdeal.gr υπενθυμίζει πρόσφατο άρθρο σχετικό με το θέμα:
Το ηλεκτρικό πατίνι είναι ένα νέο μέσο μεταφοράς εντός της πόλης! Με αφορμή την νέα πραγματικότητα στην μετακίνηση το nextdeal.gr αναρωτήθηκε σχετικά. 

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα ηλεκτρικό πατίνι είναι ιδιοκτησία του αναβάτη, ο οποίος το χρησιμοποιεί καθημερινά για τις μετακινήσεις του, το παίρνει μαζί του στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μετρό, Λεωφορείο Τραμ, Τρένο ή στο αυτοκίνητό του ή ακόμα και σε κτήρια που έχουν μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον τον τελευταίο χρόνο έκαναν την εμφάνιση τους και τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια. Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος εντοπίζει το διαθέσιμο πατίνι μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, το ξεκλειδώσει, το χρησιμοποιεί και το αφήνει στο τέλος της διαδρομής του.
Σύμφωνα με τον Enikos.gr στην Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν ήδη δυο ατυχήματα που εμπλέκονται ηλεκτρικά πατίνια γεγονός που προκάλεσε εκτός των άλλων και την αντίδραση του δημάρχου, οποίος επικοινώνησε με την αστυνομία και ενημερώθηκε πως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Γεγονός είναι πάντως πως τα ηλεκτρικά πατίνια δύναται να αναπτύξουν ταχύτητα 25-30-35 km/h, ταχύτητα αρκετά επικίνδυνη για τον αναβάτη που βρίσκεται εκτεθειμένος αλλά και για τους τρίτους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς.
Συνήθης έγινε και η εικόνα του πεζού που περπατάει αμέριμνος σε κάποιο πεζοδρόμιο ή πεζοδρομημένο δρόμο της Αθήνας και ξαφνιάζεται όταν με ταχύτητα περνάει από δίπλα του ένα ηλεκτρικό πατίνι ή η εικόνα ενός πεζού που σταματάει απότομα το περπάτημα για να αποφύγει την σύγκρουση με το πατίνι που τρέχει γρήγορα δίπλα του. Αλλά και εικόνες σε δρόμους, που ενώ όλα τα οχήματα έχουν σταματήσει στο κόκκινο φανάρι, από την πλαϊνή μεριά του δρόμου δεξιά και αριστερά ο αναβάτης συνεχίζει αμέριμνος την διαδρομή του ή ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο για να μην καθυστερεί περιμένοντας το πράσινο κτλ. υποτιμώντας το γεγονός πως με αυτού του είδους την οδηγική συμπεριφορά δημιουργεί αυξημένες προϋποθέσεις για ατυχήματα. Επιπλέον σημειώνεται και το γεγονός της στάθμευσης των ηλεκτρικών πατινιών διάσπαρτα σε πεζοδρόμια και άλλα μέρη, αντίθετα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλιση των ηλεκτρικών πατινιών πληθαίνουν όπως εάν επιτρέπεται η χρήση τους από ανήλικους, εάν πρέπει να ασφαλιστούν, εάν δεν πρέπει, εάν είναι επικίνδυνα ή όχι, εάν ασφαλίζονται από τις εταιρείες ενοικίασης, εάν ο ιδιοκτήτης οφείλει να μεριμνήσει με προσωπική πρωτοβουλία, ποιος θα πληρώσει τις ζημιές κ.α. Τα τελευταία χρόνια δόθηκε ένα ανάλογο παράδειγμα. Με την χρήση των ποδηλάτων και των ηλεκτρικών ποδηλάτων δημιουργήθηκαν και ασφαλιστικά προγράμματα κατάλληλα για ποδηλάτες και ποδήλατα, η χρήση των οποίων ομοιάζει με την χρήση των ηλεκτρικών πατινιών (δείτε εδώ και εδώ). 

Με μια γενικευμένη άποψη το πατίνι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτι ανάλογο με το ποδήλατο που η ασφάλιση του δεν είναι υποχρεωτική εφόσον δεν φέρει μηχανή/κινητήρα, αριθμό κυκλοφορίας κτλ. και εφόσον για την χρήση του δεν απαιτείται άδεια οδήγησης. Επειδή όμως το ηλεκτρικό πατίνι είναι η τελευταία τάση στην μετακίνηση εντός πόλης, χρησιμοποιείται από ανήλικους εφήβους χωρίς επιτήρηση του κηδεμόνα, τα επώνυμα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών διαθέτουν όλο και περισσότερα πατίνια σε διάφορες κατηγορίες και τιμές, επώνυμη πρωτοκλασάτη μάρκα οχημάτων διαθέτει ήδη ηλεκτρικό πατίνι με τιμή έως 2.500 ευρώ κ.α. το nextdeal.gr προβληματίστηκε και ανέτρεξε στην νομοθεσία. 


Αρχικά ο σχετικός νόμος 489/76 (ΦΕΚ Α’331) «Περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης Των Εξ ’Ατυχημάτων Αυτοκίνητων Αστικής Ευθύνης» καθορίζει τι θεωρείται «αυτοκίνητο όχημα» ως εξής:
Έπειτα ο νόμος καθορίζει τα εξής. Δείτε απόσπασμα:
Ασφαλώς τα ηλεκτρικά πατίνια δεν φέρουν μηχανή/κινητήρα και η προσεκτική χρήση τους είναι ωφέλιμη τόσο για τον αναβατή όσο και για το περιβάλλον. Επειδή όμως κυκλοφορούν καθημερινά αναμεσά μας το θέμα είναι σημαντικό και συζητήσιμο. Πιθανόν στο άμεσο μέλλον και πριν γίνει επιτακτικό εξαιτίας ατυχημάτων και ανθρωπίνων σωματικών βλαβών να δημιουργηθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο χρήσης, που θα μειώνει τους κινδύνους και θα λειτουργεί ωφέλιμα σε περιπτώσεις ευθυνών και αποζημιώσεων.  

©Μέντωρ Διαμεσολαβητής
Πηγή:nextdeal.gr