Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας απαντά στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Στις 28/05/19 συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας (ΣΣΘ). Την ίδια μέρα, πριν ακόμα προλάβουμε να ανακοινώσουμε δημόσια την σύνθεση του προεδρείου, δεχθήκαμε μία αναίτια, συκοφαντική, κατάπτυστη και υβριστική επίθεση με βαριές κουβέντες και ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς από το Εργατικό Κέντρο Βόλου ( ΕΚΒ).




Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, στο οποίο ανήκουμε, συμπεριφέρθηκε σαν να ανακάλυψε στην νεοεκλεγείσα διοίκηση του πρωτοβάθμιου σωματείου μας τον ταξικό του αντίπαλο. 

Κάνουν αναφορά σε πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις που ουδεμία σχέση και ρόλο έχουν με τις διαδικασίες συγκρότησης προεδρείου στον ΣΣΘ. Μιλούν από το γραφείο τους για «εκτροχιασμό», «εκτροπή», «μετάλλαξη», «συναλλαγή». Μας βαφτίζουν «συνεταιριστική επιχείρηση». Μας αποκαλούν «δευτεράτζες και οι λοιποί «ανύπαρκτοι» κλπ, κλπ. Αλήθεια μας γνωρίζουν και έχουν σχηματίσει ιδία άποψη ή έτσι τους είπαν; Εμείς πάντως, αν κι έχουμε όλοι μας πάνω από τριάντα χρόνια στην δουλειά, ούτε τους έχουμε δει ποτέ στον χώρο εργασίας μας ούτε έχουμε συνομιλήσει έστω απλά μαζί τους. 

Θα έπρεπε να γνωρίζουν, κι αφού δεν γνώριζαν να ρωτήσουν, τι έχει διαμειφθεί από τον Δεκέμβριο που έγιναν οι εκλογές. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν για μιαν ακόμα φορά για να μάθουν την αλήθεια, ότι και του Α.Σ.ΠΡΟ. και του ΔΙΚΤΥΟΥ πάγια θέση, την οποία και καταθέταμε σε όλες τις συνεδριάσεις που έγιναν για την συγκρότηση του προεδρείου ήταν η συγκρότηση αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου χωρίς αποκλεισμό καμιάς παράταξης. Η διαφωνία μας αλλά και η ένσταση δεν αφορούσε την παράταξη της Ενωτικής κίνησης αλλά στο πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου κου Νικολάου για ανάρμοστη συνδικαλιστική συμπεριφορά κατά την διάρκεια της θητείας του ως προέδρου του σωματείου μας, για ηθικούς και λοιπούς λόγους που έχουμε εξηγήσει και γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί μας. Στις συνεδριάσεις δεν μας δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να μιλήσουμε αφού κάθε φορά η Ενωτική κίνηση της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αποχωρούσε από την συνεδρίαση. 

Επειδή πιστεύουμε ότι άλλος είναι ο θεσμικός ρόλος των Εργατικών Κέντρων, περιμένουμε από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ να ανακαλέσει, αναγνωρίζοντας ότι από πλάνη υπέπεσε σε ολίσθημα στρεφόμενη αβίαστα εναντίον μιας νεοεκλεγείσας διοίκησης πρωτοβάθμιου σωματείου εργαζομένων. Θεωρούμε θεσμικό ατόπημα και ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική, την ενέργεια της να υιοθετήσει την άποψη μιας συνδικαλιστικής παράταξης μόνο και μόνο επειδή ανήκει στον ίδιο πολιτικά χώρο (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) χωρίς να ακούσει έστω, ως όφειλε, την άλλη πλευρά. 

Η διχαστική αυτή συμπεριφορά τους εκθέτει ανεπανόρθωτα και υποδαυλίζει την ενότητα των εργαζομένων, για την οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται. Εκτός αν τους ενδιαφέρει μόνο η προσωπική τους συνδικαλιστική επιβίωση και λειτουργούν ως εκπρόσωποι παράταξης. Σ αυτήν όμως την περίπτωση, ως λασπολόγοι και συκοφάντες, θα πρέπει να αφήνουν στην άκρη την σφραγίδα του ΕΚΒ, και να ομιλούν μόνο ως κομματάρχες.


Ο Πρόεδρος                     Ο Γραμματέας 
   Παυλάκης Χαράλαμπος       Ρουσιώτης Θωμάς