Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Τα ΑμεΑ της Καλαμάτας απέκτησαν στέγη, σε κτήρια ιδιοκτησίας του ΟΣΕ που ο Δήμος έχει νοικιάσει.


Στόχος να απαλειφθούν τα ταμπού και να γίνουν ένα με την κοινωνία 
Μια σημαντική μέρα ήταν η χθεσινή για τους Συλλόγους ΑμΕΑ Μεσσηνίας και της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Νότιας Πελοποννήσου, καθώς σε μια σεμνή τελετή τούς παραδόθηκαν τα κλειδιά των χώρων τους, σε κτήρια ιδιοκτησίας του ΟΣΕ που ο Δήμος Καλαμάτας έχει νοικιάσει.
Χθες, λοιπόν, ο δήμαρχος Καλαμάτας παραχώρησε αυτές τις «φωλιές», όπως τις χαρακτήρισε, ενώ τους υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα τους σε ό,τι και αν χρειαστούν. Πρόσθεσε, δε, ότι όσα χρόνια ασχολείται με τα της αυτοδιοίκησης έδωσε βάρος στα ΑμεΑ και, κυρίως, σε θέματα εκπαίδευσης, στέγασης, αλλά και πρόσβασης, ενώ αυτό που τον προβληματίζει είναι να βρεθεί λύση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ευτυχώς, σχολίασε, στην πόλη υπάρχουν ευαίσθητοι άνθρωποι και του «ανοίγουν τα μάτια» για το ζήτημα, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει στην Καλαμάτα τη λειτουργία της η δομή για τα άτομα με Αλτσχάιμερ, καθώς και το στρατηγείο για τους Συλλόγους ΑΜΕΑ στο Ιεροσπουδαστήριο, όπου, μάλιστα, θα υπάρχει χώρος υποστήριξης για μικρά παιδιά.
Κλείνοντας ανέφερε ότι ο Δήμος έχει χρέος να ολοκληρώσει τα έργα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, αν θέλει η Καλαμάτα να λέγεται πολιτισμένη πόλη που σέβεται το συνάνθρωπο, ζητώντας συγγνώμη από τους παρευρισκόμενους που δεν έκανε περισσότερα.

Νίκος Καραλής: Τα ΑμεΑ πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους

Στην εκδήλωση παράδοσης των κτηρίων βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, Νίκος Καραλής, που με τη σειρά του ευχαρίστησε το δήμαρχο Καλαμάτας για την παραχώρηση των χώρων, αλλά και για ό,τι έχει κάνει για τα ΑμεΑ, με σημαντικότερο το SEATRAC. Όπως σχολίασε, είναι κάτι πολύ σημαντικό για αυτά τα άτομα εντός και εκτός Ελλάδας, αφού υπάρχουν πολλοί ξένοι που θέλουν να έρθουν στη χώρα, αλλά ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα προσβασιμότητας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όταν έγινε διεθνές συνέδριο ΑμεΑ σε Λουτράκι και Τρίπολη, υπήρχαν ελάχιστα προσβάσιμα ξενοδοχεία.
Επίσης, ζήτησε από τον Παναγιώτη Νίκα να ασχοληθεί με το θέμα των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, αφού όταν οι γονείς των ΑμεΑ φύγουν από τον κόσμο, τα παιδιά θα καταλήξουν κατά πάσα πιθανότητα σε ιδρύματα ή στους δρόμους, ενώ ενημέρωσε τον Π. Νίκα ότι υπάρχει μεγάλο κονδύλι για τα ΑμεΑ στο ΕΣΠΑ, αρκεί κάποιος να ασχοληθεί και να εντάξει αυτές τις δομές.
Όπως υποστήριξε ακόμα, τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στην εργασία, την κοινωνία και το σχολείο, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία για να μπορέσουν να αποβάλουν κι αυτά σιγά σιγά το πρόβλημά τους. Εάν είναι κλεισμένα, σχολίασε, θα μείνουν εκεί για πάντα, ενώ κάλεσε τους γονείς των ατόμων αυτών να τα βοηθήσουν για να ενταχθούν στην κοινωνία.
Παράλληλα, κάλεσε τους επαγγελματίες να ασχοληθούν επίσης με το ζήτημα, καθώς, όπως εξήγησε, όταν μια καφετέρια, για παράδειγμα, έχει την τουαλέτα στο υπόγειο, λειτουργεί αποτρεπτικά.
Κλείνοντας ο κ. Καραλής ευχήθηκε στον κ. Νίκα να συνεχίσει το έργο του και από τη θέση του περιφερειάρχη, δημιουργώντας δομές σε όλη την Περιφέρεια.

Δημήτρης Σπυρόπουλος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Μεσσηνίας, Δημήτρης Σπυρόπουλος, ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Νίκα για ό,τι έχει κάνει, λέγοντας ότι το αναπηρικό κίνημα θα είναι δίπλα του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παραμείνει δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Νοτίου Πελοποννήσου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ευχαρίστησε επίσης το δήμαρχο Καλαμάτας, λέγοντας ότι οι τυφλοί δε βλέπουν τον κόσμο, αλλά τον ακούν, ενώ όπως οι υπόλοιποι τους βλέπουν, έτσι θέλει και να τους ακούν.
Ζήτησε, δε, ο τίτλος «ΑμεΑ» πλέον να είναι Άνθρωποι με Αλληλέγγυοι, ώστε όλοι μαζί να νιώσουν καλύτερα.

Δημήτρης Σηφάκης: Πρέπει ο σχεδιασμός της Πολιτείας να γίνεται σε συνεργασία με τα ΑμεΑ \

Ο αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Δημήτρης Σηφάκης, εκ μέρους της διοίκησης του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλών ευχαρίστησε τον κ. Νίκα, σημειώνοντας ότι αυτό το έργο πρέπει να συνεχιστεί με όποια Δημοτική Αρχή και αν εκλεγεί και, μάλιστα, σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Καλαμάτα.
Είναι σημαντικό, όπως είπε, να δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης, ενώ όταν γίνεται σχεδιασμός από το Δήμο ή την Πολιτεία, θα πρέπει να συμβουλεύονται τα άτομα με αναπηρία, αφού όταν σχεδιάζουν χωρίς αυτά, σχεδιάζουν λανθασμένα.
Όσο για τα γραφεία της Καλαμάτας, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό ότι είναι στο κέντρο της πόλης και υπάρχει εύκολη πρόσβαση.
Τέλος, δήλωσε χαρούμενος για αυτά που άκουσε ότι θα γίνουν στην Καλαμάτα, διότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο για να βγουν τα άτομα με αναπηρία από τα σπίτια τους, είναι να υπάρχουν δομές ηλεκτρονικές, αλλά και προσβασιμότητα, και να μην ξεχνούν: όπου γίνονται αναπλάσεις, να υπάρχουν οδηγοί όδευσης για τυφλούς.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
tharrosnews.gr