Παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν ότι το σημείο του ακινήτου είναι ιδανικό για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου.
Στον «πάγο», τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, τίθεται η επί 15ετία επιχειρούμενη αξιοποίηση του ακινήτου της ΓΑΙΑΟΣΕ στο κέντρο του Πειραιά, όπου κατά καιρούς έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη κτιρίων γραφείων και εμπορικού κέντρου, χωρίς επιτυχία.
Η νέα διοίκηση αναμένεται να επαναξιολογήσει όλες τις εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και το πλάνο για την αξιοποίηση του ακινήτου του σταθμού του ΟΣΕ στον Πειραιά.
Η νέα διοίκηση αναμένεται να επαναξιολογήσει όλες τις εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και το πλάνο για την αξιοποίηση του ακινήτου του σταθμού του ΟΣΕ στον Πειραιά.
Η τελευταία καθυστέρηση αφορά την πρόσφατη αλλαγή διοίκησης στην εταιρεία, μετά την αποχώρηση του κ. Αθ. Σχίζα, και την αντικατάστασή του από τον κ. Περικλή Νικολάου.
Ωστόσο, ακόμα και χωρίς την αλλαγή της διοίκησης, το επενδυτικό σχέδιο των 70 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της έκτασης των 15 στρεμμάτων είχε συναντήσει σημαντικά εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πολεοδομική μελέτη, η οποία προτείνει συγκεκριμένες χρήσεις για το ακίνητο, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα και να δρομολογηθεί και ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση εκμετάλλευσης του ακινήτου. Η εν λόγω μελέτη δεν έτυχε της έγκρισης του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΔΣΑΔΠ), καθώς εκφράστηκαν ενστάσεις από τους συμμετέχοντες σε αυτό, αν και σε μεγάλο βαθμό αυτές δεν άπτονταν αυτής καθεαυτήν της μελέτης, αλλά αφορούσαν άλλα ζητήματα, σχετικά με τη γενικότερη προσπάθεια της ΓΑΙΑΟΣΕ να αναπτύξει το εν λόγω ακίνητο. Στόχος της εταιρείας είναι ο προσδιορισμός επαρκών χρήσεων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές προτάσεις, κάτι που θα διασφαλίσει και την επιτυχία ενός διαγωνισμού, αντίθετα με το παρελθόν, όταν είχαν κηρυχθεί άγονοι ανάλογοι διαγωνισμοί, λόγω του περιορισμού του επενδυτή σε μία μόνο χρήση.
Ετσι, πρόθεση πλέον είναι να μπορεί ο επενδυτής να επιλέξει ανάμεσα π.χ. σε κτίριο γραφείων, εμπορικό κέντρο ή ακόμα και ξενοδοχείο, επιλέγοντας ο ίδιος την αποδοτικότερη χρήση, σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο του.
Πάντως, παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν ότι το σημείο του ακινήτου είναι ιδανικό για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, καθώς όχι μόνο κάτι τέτοιο απουσιάζει από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά, επιπλέον, το σημείο του ακινήτου είναι εξαιρετικό για κάτι τέτοιο. Ο σταθμός του ΟΣΕ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συνιστά κόμβο για τα μέσα σταθερής τροχιάς (βασικό στοιχείο πρόσβασης για κάθε εμπορικό κέντρο), καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση καταλήγουν οι ΗΣΑΠ, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και σύντομα και η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
kathimerini.gr