Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Έρχονται οι μελέτες για το Πάρκο στην Κοιλάδα Τεμπών.

Η ΜΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ


Έχει γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς (ΓΑΙΟΣΕ, ΟΣΕ, Δασαρχείο) για το ιδιοκτησιακό ζήτημα μέσα στην Κοιλάδα.

Έχει γίνει τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής – Φαίνεται πως κλείνει θετικά και το ιδιοκτησιακό ζήτημα μέσα στην Κοιλάδα- Υπάρχει πρόθεση της Περιφέρειας για την χρηματοδότηση

Προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου που αναμένεται να δημιουργηθεί στην Κοιλάδα των Τεμπών. Πριν από ένα χρόνο ο δήμος Τεμπών απέσπασε την δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την υλοποίηση του πρότζεκτ. Μάλιστα φεύγοντας πήρε μαζί του και ένα φάκελο με την τεχνική περιγραφή του έργου αλλά και μια πρώτη εκτίμηση – αποτύπωση για το πως θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί.

Σήμερα φαίνεται πως για την υλοποίηση του έργου έχουν γίνει τα πρώτα βήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί η τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει γίνει μια συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς (ΓΑΙΟΣΕ, ΟΣΕ, Δασαρχείο) για το ιδιοκτησιακό ζήτημα μέσα στην Κοιλάδα. Εφόσον λυθεί το ιδιοκτησιακό τότε αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση με την παραχωρησιούχο εταιρεία, την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», η οποία και είναι η αυτή που θα χρηματοδοτήσει την μελέτη.
Μάλιστα είναι δεδομένη η πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσει το έργο μόλις οι μελέτες είναι ώριμες εντάσσοντας το όλο έργο στο ΕΣΠΑ.
Αυτή είναι η φωτορεαλιστική απεικόνιση που πήρε στις αποσκευές του για Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Χρήστος Σπίρτζης και απεικονίσει το πως θα μπορούσε να γίνει η παρέμβαση (ως μια πρώτη πρόσέγγιση) στο κεντρικό κομμάτι της Αγίας Παρασκευής

Το πάρκο της Κοιλάδας των Τεμπών θα έχει αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος.

Η αρχή του πάρκου θα είναι στον παλιό σταθμό Ιτέας, όπου μάλιστα προβλέπεται να κατασκευαστεί στάση προαστιακού, βελτιώνοντας την επισκεψιμότητα του Πάρκου. Δηλαδή με το τρένο θα μπορεί ο επισκέπτης να φτάνει στην Ιτέα και στην συνέχεια να περιηγείται στο Πάρκο. Μάλιστα υπάρχει και η πρόθεση επαναλειτουργίας της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής που είναι ανενεργή μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών. Αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να μεταφέρονται οι επισκέπτες του πάρκου από σημείο σε σημείο.

Ο ενδιάμεσος κόμβος θα βρίσκεται στην Αγ. Παρασκευή, όπου η περιοχή προβλέπεται να αναμορφωθεί και να προσαρμοστεί στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αλλά και να εμπλουτιστεί ως προς τις χρήσεις που θα λάβουν χώρα. Εκεί οι πληροφορίες από τους μελετητές λένε ότι θα έχει μια εντυπωσιακή ανάπλαση που θα ενθουσιάζει τους επισκέπτες.
Το τέλος της Κοιλάδας προβλέπεται στο ύψος του νέου κόμβου στον Πυργετό, εκεί που βρίσκεται το Πετρογέφυρο Πυργετού το οποίο και κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα. Μέσα από αυτή την διαδρομή και την δημιουργία του πολυθεματικού πάρκου ο σκοπός εκτός από την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, είναι και η ανάδειξη του πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.
H Larissanet σας παρουσιάζει σήμερα την πρώτη αποτύπωση του έργου η οποία και κατατέθηκε στον πρωθυπουργό μαζί με τα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία. Αυτή απεικονίζει πως θα μπορούσε να είναι η παρέμβαση στο κεντρικό κομμάτι, αυτό της Αγίας Παρασκευής δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για την διαμόρφωσή του. Μάλιστα δείχνει ότι αναμένεται να αξιοποιηθεί και τα παλαιό δίκτυο των γραμμών όπου με ένα όχημα σταθερής τροχιάς θα μπορούσε ο επισκέπτης να Περιηγηθεί στην Κοιλάδα. Εκεί θα μπορεί να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο, ράφτινγκ, να περιηγηθεί στο μοναδικό φυσικό τοπίο αλλά και να ξεναγηθεί στα αρχαιολογικά και θρησκευτικά αξιοθέατα. Πρόκειται για ένα πρώτο σχέδιο που δίνει μια γεύση από πως θα μπορούσε να γίνει η παρέμβαση σε όλη την Κοιλάδα. Αυτή η μακέτα βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών.
Τα στοιχεία της παρέμβασης στην Κοιλάδα που έχουν κατατεθεί το υπουργείο.
Δράσεις πολιτισμού
Στη Κοιλάδα θα γίνει κέντρο Πολιτισμού. Στόχος είναι η πληροφόρηση- ενημέρωση για τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής και η τοποθέτηση του Πολιτιστικού Πάρκου της Κοιλάδας των Τεμπών (ΠΠΚΤ) ως πολιτισμικού προορισμού.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται:
– Δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης- πληροφόρηση για τα ευρήματα και μνημεία της περιοχής και προτεινόμενες πολιτισμικές διαδρομές.
– Ξενάγηση των επισκεπτών στα ευρήματα.
– Χρήση μέσου σταθερής τροχιάς για τις επιμέρους δραστηριότητες.
– Δημιουργία ειδικού γεγονότος κάθε χρόνο για την ενημέρωση όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.
– Κεντρική Εκδήλωση νεολαίας κάθε καλοκαίρι στις παραποτάμιες όχθες του Πηνειού Ποταμού.
Δράσεις βελτίωσης των υποδομών – υπηρεσιών
Στόχος σε αυτόν τον τομέα είναι η παροχή ολοκληρωμένων ποιοτικών υπηρεσιών των ποικίλων προσφερόμενων δραστηριοτήτων και η εκπαιδευτική διαδικασία με διαδραστικό και συμμετοχικό περιεχόμενο.
Έτσι προβλέπεται:
– Λειτουργία κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης εντός του ΠΠΚΤ.
– Δημιουργία διαδρομών επίσκεψης με εναλλακτικές δυνατότητες- επιλογές ως προς τα μέσα μετακίνησης.
– Δημιουργία δικτύου στη βάση συνεργιών με συλλόγους και φορείς ώστε να προσφέρονται διευρυμένες και ολοκληρωμένες ευκαιρίες φιλοξενίας.
– Δημιουργία και προβολή περιπατητικών φυσιολατρικών – περιβαλλοντικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο.
Έτσι το πάρκο θα μπορούν να επισκεφτούν όσοι ενδιαφέρονται για την μυθολογία, τις αρχαιότητες και την ιστορία. Επίσης θα μπορέσει να συγκεντρώσει επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την αναρρίχηση, την πεζοπορία, το ράφτινγκ, το ποδήλατο κά.
Για όσους από τους επισκέπτες είναι φυσιολάτρες θα υπάρχει στο πάρκο πληροφοριακή υποδομή για την ενημέρωση και προβολή των περιβαλλοντικών του πάρκου καθώς και της βιοποικιλότητάς του όπου θα μπορέσουν να γνωρίσουν την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Η Κοιλάδα παρουσιάζει έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον καθώς στο κέντρο της φιλοξενεί την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Τέλος θα μπορούσε το όλο πρότζεκτ να συνδεθεί και με τους άλλους προορισμούς στην Θεσσαλία όπως τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, ο Όλυμπος, το Πήλιο κ.α. Στόχος είναι να προβληθούν τα αγροτικά προϊόντα αλλά και οι γαστρονομικές ευκαιρίες που θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει ο επισκέπτης.
Ένα τέτοιο εγχείρημα θα βοηθήσει την τοπική οικονομία της περιοχής δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Κ. Αγοραστός: Μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες χρηματοδοτούμε το έργο
Στη larissanet μίλησε για το θέμα της δημιουργίας του Πολιτιστικού Πάρκου της Κοιλάδας των Τεμπών ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο κ. Αγοραστός αναφέρει:
«Μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο το οποίο πρέπει να αναδείξουμε και να αποδοθεί στον άνθρωπο και την κοινωνία. Υπάρχουν σημεία που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία ανάπτυξης του τόπου μας. Συμφωνήσαμε με το δήμο και κάναμε μια προκαταρκτική μελέτη πως φανταζόμαστε την Κοιλάδα η οποία μπορεί να είναι λειτουργική, χωρίς να χαλάει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Είχαμε κάνει μια συμφωνία με το υπουργείο να προχωρήσει τις μελέτες. Κάποιες μελέτες έχουν προχωρήσει και αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε. Πρότεινα όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται να μπουν μέσα στην ομάδα εργασίας. Η γραφειοκρατία δυσκολεύει τα πράγματα. Μόλις είναι έτοιμες οι μελέτες μαζί με το δήμο Τεμπών είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε για να χρηματοδοτήσουμε το έργο»
Κ. Κολλάτος: Δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης η αναμορφωμένη Κοιλάδα
Αναφερόμενος για το Πολιτιστικό Πάρκο της Κοιλάδας ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος σημειώνει: «Θέλουμε την Κοιλάδα των Τεμπών ως σημείο αναφοράς. Με επίκεντρο αυτήν την αξιοποίηση θα μπορεί να αναπτυχθεί και η ευρύτερη περιοχή. Μιλάμε για τα Αμπελάκια, την Ραψάνη, παράλια και σημεία πολιτισμού του δήμου μας. Επίσης δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις ανάπτυξης με νέες θέσεις εργασίας. Μέσα από αυτή την αναμόρφωση της κοιλάδας επιδιώκουμε την προβολή των αγροτικών προϊόντων, δημιουργώντας ένα σύγχρονο μοντέλο ενός αγροτοτουριαστικού προϊόντος».

Του Πάνου Γαρουφαλιά
larissanet.gr