Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Έργα Μετρό 3,8δισ.ευρώ στο στόχαστρο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η προετοιμασία για το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι σε πλήρη εξέλιξη αν και η τρέχουσα προγραμματική περίοδος 2014-2020 είναι περίπου στη μέση. 
Πριν από μερικούς μήνες το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποφάσισαν -σοφά για πολλούς- να αποστείλουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς πρόσκληση για να στείλουν τα έργα για τα οποία απαιτείται ωρίμανση (μελέτες) για να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ προκειμένου να είναι έτοιμα για το ΕΣΠΑ του 2021-2027.

Γιατί έγινε αυτό; για να μην υπάρχει το φαινόμενο, ένα έργο να τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες καθώς για να ωριμάσει και να φτάσει σε επίπεδο δημοπράτησης χρειάζονται από ένα μέχρι 3 έτη, ανάλογα το μέγεθος και τις απαιτήσεις που έχει.

Στα πλαίσια αυτά σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η Αττικό Μετρό έχει στείλει ένα πακέτο μελετών για μεγάλα έργα για τα οποία η αξία τους ξεπερνά τα 3,8δισ.ευρώ. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν όλες τις υπόλοιπες φάσεις της Γραμμής 4 δηλαδή: τα τμήματα Γουδή-Μαρούσι-Λυκόβρυση, Άλσος Βεϊκου-Περισσός-Πετρούπολη και Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη. Επίσης για την Αθήνα περιλαμβάνεται και το έργο επέκτασης της Γραμμής 2 Ανθούπολη-Ίλιον.

Για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται δύο μεγάλα έργα που ουσιαστικά κλείνουν τον πρώτο κύκλο ανάπτυξης του Μετρό για την πόλη. Συγκεκριμένα πρόκειται για την κυκλική γραμμή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, δηλαδή από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, μέχρι τον Εύοσμο, την Ευκαρπία, την Σταυρούπολη και επιστροφή στο σταθμό Δημοκρατίας και την επέκταση της Γραμμής Καλαμαριάς από τη Μίκρα μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία. Το σύνολο των μελετών έχει εκτιμηθεί σε περίπου 30εκατ.ευρώ για όλα τα παραπάνω τμήματα.

Το κόστος των επεκτάσεων της Γραμμής 4 υπολογίζεται σε περίπου 2,2δισ.ευρώ, της επέκτασης προς Ίλιον 350εκατ.ευρώ, της κυκλικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης 1δισ.ευρώ και της επέκτασης προς το "Μακεδονία" περίπου 250εκατ.ευρώ.

Το ποσό των 3,8δισ.ευρώ φαντάζει πολύ μεγάλο για να μπορέσει να καλυφθεί εξ` ολοκλήρου από το επόμενο ΕΣΠΑ δεδομένου του γεγονότος πως και το πρώτο τμήμα από το Άλσος Βεϊκου μέχρι του Γουδή θα χρειαστεί κεφάλαια από το το 2021-2017 για να ολοκληρωθεί (εξάλλου η αρχική περίοδος κατασκευής του είναι 96 μήνες) και πως στο σύνολο του το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για Υποδομές και Περιβάλλον δεν θα ξεπεράσει τα 5-6δισ.ευρώ. Για να μπορέσουν τα έργα να "χωρέσουν" είτε θα πρέπει να βρεθεί και άλλη πηγή χρηματοδότησης, είτε

Στις προτεινόμενες προς χρηματοδότηση μελέτες δεν υπάρχει κανένα έργο Τραμ καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για να επεκταθεί το μέσο.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com