Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

22 Μαρτίου 2016: Η τρομοκρατία «χτύπησε» στις Βρυξέλλες. 32 νεκροί και 300 τραυματίες.

Το πρωί της 22ας Μαρτίου του 2016, η πρωτεύουσα του Βελγίου δέχθηκε τρια τρομοκρατικά χτυπήματα. Δυο βόμβες εξερράγησαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και μια Τρίτη στο σταθμό του μετρό Maalbeek, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. 

Ο απολογισμός των επιθέσεων ήταν τραγικός. 32 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενώ άλλοι 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Δυο λεπτά πριν το ρολόι δείξει 8 το πρωί, η πρώτη βόμβα εξερράγη στο αεροδρόμιο, στον έλεγχο των εισιτηρίων. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, έγινε και η δεύτερη έκρηξη, ξανά στον έλεγχο των εισιτηρίων, σε άλλο σημείο του αεροδρομίου. Κάποιοι μάρτυρες ανέφεραν πως πριν από την πρώτη έκρηξη, ακούστηκαν μερικοί πυροβολισμοί και κάποιες φωνές στα αραβικά. Οι αρχές δεν το επιβεβαίωσαν.
Φωτογραφία: bbc.com

Από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο, 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, καθώς και οι δυο από τους τρείς δράστες, Βέλγοι μαροκινής καταγωγής. Ο τρίτος δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει την τρίτη βόμβα, καθώς το ωστικό κύμα από την δεύτερη έκρηξη, τον πέταξε μακριά από αυτήν. Η τρίτη βόμβα απενεργοποιήθηκε με ασφάλεια λίγη ώρα αργότερα.


Στις 9 και 11 λεπτά, μια ακόμα βόμβα εξερράγη στον συρμό του μετρό που ξεκινούσε από το σταθμό Maalbeek. Από την έκρηξη 14 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μαζί τους και ο δράστης. Οι δράστες των επιθέσεων, ανήκαν σε μια ομάδα τρομοκρατών που ενεπλάκησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το 2015.
Φωτογραφία: npr.org

Τα περισσότερα θύματα των επιθέσεων ήταν Βέλγοι, ενώ οι υπόλοιποι νεκροί προέρχονταν από 10 χώρες. Ανάμεσά τους ήταν και ο πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Βελγίου στα Ηνωμένα Έθνη André Adam. Η τραγωδία στο Βέλγιο, ξεσήκωσε κύμα συμπαράστασης και οργής. Οι Βρυξέλλες είχαν γίνει στόχος και το 2014, στην επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο, στην οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι.

Πηγή: e-daily.gr,  cyprustimes.com