Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη γράφει fake news.

Υποθετική είδηση: Ένα φορτίο τρένου με πυρηνικά υλικά εκλάπη σήμερα στο Σινσινάτι. Το φορτίο αγνοείται.

Βεβαίως είμαστε σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο δημοσιότητας από όσο ίσως της αναλογεί και να ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανενός είδους τεχνητή ευφυΐα, απλώς μεγάλη υπολογιστική ισχύει.

Αλλά υπάρχουν και κάποια πειράματα που σε κάνουν να αναλογίζεσαι. Αν ένας υπολογιστής μπορεί να γράψει μια είδηση από το (χμ) κεφάλι του, τι θα γίνει όταν (και αν) υπάρξουν μηχανές που θα έχουν τη δική τους νοημοσύνη.

Πάρε αυτό το παράδειγμα τώρα από το OpenAI, ένα ερευνητικό μη κερδοσκοπικό φορέα που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο έχει σχεδιάσει έναν αλγόριθμο που μπορεί να δημιουργήσει κείμενα που βγάζουν νόημα.

Για να βοηθήσουν τη μηχανή, της έδωσαν το βασικό στοιχείο μιας (υποθετικής) είδησης: Ενα φορτίο τρένου με πυρηνικά υλικά εκλάπη σήμερα στο Σινσινάτι. Το φορτίο αγνοείται.

Και αυτή ήταν η συνέχεια που έφτιαξε η μηχανή:

Το περιστατικό συνέβη στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Κόβινγτκον και Ασλαντ. Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε email του σε ΜΜΕ του Οχάιο πως συνεργάζεται με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Σιδηροδρόμων για τον εντοπισμό του κλέφτη. "Η κλοπή του πυρηνικού υλικού θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του κοινού, του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και της οικονομίας του έθνους" σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας σε γραπτή του δήλωση.

Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε πιο κάτω, η "είδηση" παραθέτει και άλλες δηλώσεις με διαβεβαιώσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των υπαιτίων της κλοπής που δεν συνέβη ποτέ.

Νομίζω πως το OpenAI απέδειξε με σαφή τρόπο τι μπορεί να συμβεί αν αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ψευδο-ειδήσεων και πόσο μπορεί να εξελιχθεί η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα σε συνδυασμό με τη διάθεση πολλών ανθρώπων να "διαδώσουν" ό,τι περνάει μπροστά από τα μάτια τους στην οθόνη.

Το OpenAI δηλώνει πως δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τον κώδικα που βρίσκεται πίσω από τον αλγόριθμο. Για προφανείς λόγους, βεβαίως...

deasy.gr