Η ισπανική εταιρεία κατασκευής σιδηροδρόμων CAF ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την κατασκευή τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επειδή πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσίευσε το info-war.gr οι ελληνικές εταιρείες ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ, συμμετέχουν με την έμπρακτη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, στο διαγωνισμό ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.
Όπως είχαμε τονίσει οι ελληνικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μπουν στην λίστα που αναμένεται να δημοσιοποιήσει σύντομα ο ΟΗΕ σχετικά με εταιρείες που συνεργάζονται με το Ισραήλ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Πολλές εταιρείες απέρριψαν το ενδεχόμενο να πάρουν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή και τη λειτουργία της δεύτερης γραμμής του ελαφριού μετρό/τραμ στην Ιερουσαλήμ, υπό το φόβο ότι θα μπορούσαν να ξεσπάσουν πολιτικές αντιδράσεις. Η Πράσινη Γραμμή, για την κατασκευή της οποίας προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περνά μέσα από σημεία της πόλης που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.
Η Πράσινη Γραμμή, ένα έργο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 5 δισεκατομμύρια Σέκελ (1,4 δις δολάρια) και θα εκταθεί σε μήκος 22 χιλιομέτρων, αποδεικνύεται προβληματικό έργο καθώς φτάνει στο Όρος Σκοπός και στην περιοχή Gilo.
Η CAF, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον τομέα των σιδηροδρόμων στην Ισπανία, δήλωσε ότι «αρνείται να κατασκευάσει τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ιερουσαλήμ, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο τμήμα αυτό παλαιστινιακές εκτάσεις που θα κατασχεθούν, κατά παράβαση των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας».
Αντιπρόσωποι των εργαζομένων, που είχαν αντιδράσει στην ενδεχόμενη συμμετοχή της εταιρείας στην κατασκευή του τμήματος αυτού, εξήγησαν ότι το πρόβλημα έγκειται το γεγονός ότι η σιδηροδρομική γραμμή, περνώντας από παλαιστινιακές εκτάσεις, έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τους παράνομους εποικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η CAF τόνισε ότι «κάθε έργο σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, και ειδικά στην Ιερουσαλήμ, θα πρέπει να σέβεται, κατά την εκτέλεσή του, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή νομιμότητα» και πρόσθεσε ότι «η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δικαστήριο, μέσα από πολλά ψηφίσματα, έχουν ταχθεί ενάντια στην κατοχή της περιοχής από την οποία θα περάσει το εν λόγω τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής».
info-war.gr, redlineagrinio.gr