Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Επαναφέρει την πρόταση για σιδηροδρομική σύνδεση Κομοτηνής – Ποντκόβα, ο Κώστας Κατσιμίγας.


Επιμένει στην πρόταση, που έχει καταθέσει και στο παρελθόν, για σιδηροδρομική σύνδεση της Κομοτηνής με τη βουλγαρική πόλη Ποντκόβα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κώστας Κατσιμίγας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητάς του, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» εστίασε την προσοχή του στο συγκεκριμένο ζήτημα και το περιέγραψε ως ένα έργο πνοής, που θα αναβαθμίσει καίρια το ρόλο των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί από την Περιφέρεια το 2013, είχε υιοθετηθεί από την ολομέλεια των Παράκτιων Περιφερειών της ΕΕ, αλλά δεν υποστηρίχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Με αφορμή την αναφορά του στη σύνδεση του λιμένα Νέας Καρβάλης με τους Τοξότες Ξάνθης, στο πλαίσιο του νέου σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης –Αλεξανδρούπολης, ο κ. Κατσιμίγας υπογράμμισε ότι ως νέα περιφερειακή αρχή θα πιέσει για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.

«Θα το λέω μέχρι να κουραστείτε να το ακούτε: Αν συνδεθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας με της Βουλγαρίας, με μια γραμμή 35-40 χιλιομέτρων, που θα ξεκινάει περίπου από τον Σώστη και θα φτάνει στην Ποντκόβα, που είναι 15 χιλιόμετρα μέσα στη βουλγαρική επικράτεια, τα δύο λιμάνια μας, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, θα είναι σε απόσταση αναπνοής από το Ρούσε της Βουλγαρίας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Μέσα σε λίγες ώρες θα μπορούν τα προϊόντα, τα οποία φορτοεκφορτώνονται σε αυτά τα λιμάνια, να βρίσκονται στον Δούναβη», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα έργο πνοής», για να παρατηρήσει ότι «σε κάποια σημεία μπορεί να το ακούσετε, αλλά μάλλον οι περισσότεροι για αυτό το θέμα κωφεύουν».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι ο Καβαλιώτης Κωνσταντίνος Λαλένης, ο οποίος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη για το συγκεκριμένο θέμα και έχει διαμηνύσει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση Νέας Καρβάλης – Τοξοτών δε θα είναι χρήσιμη αν δε γίνει ταυτόχρονα και η σιδηροδρομική σύνδεση Κομοτηνής – Ποντκόβα.

inkomotini.news